İnsanlar, vücut hareketleri bakımından oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Öyle ki, kişiler vücutlarının büyük bir bölümünü hareket ettirebilme özelliğine sahiptir.

Eller, kollar, ayaklar, bacaklar ve boyun gibi bölgeler, bu duruma verilebilecek en iyi örneklerdir. Kas lifleri, bu vücut hareketlerin gerçekleşmesini sağlayan ipliksi yapılara verilen isimdir. Vücutta yer alan organların oldukça büyük bir kısmı, çalışabilmek için kas liflerine ihtiyaç duymaktadır. İnsan organizmasında bu tür fonksiyonları bulunan kas lifleri, kas hücrelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Bu kas hücreleri gevşeme ve de kasılma özelliğine sahiptir. Kas hücreleri kas liflerini oluşturduğu gibi, kas lifleri de kendi aralarında birleşerek kas demetlerini oluşturmaktadır.

Kas liflerinin kendi içerisinde oldukça farklı türleri bulunmaktadır. İskelet kası, farklı çeşitteki kas liflerinin karışımından meydana gelmektedir. Bu değişik türdeki kas liflerinin biyokimyasal ve de fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. İnsan vücudunda, iki adet kas lifi grubu bulunmaktadır. Bu gruplandırma, kasları uyarıcı yapıdaki sinirlerin kasılma hızlarına ve de sinirlerine bağlı olarak yapılmıştır. Bu kas grupları, hızlı ve yavaş üniteler adlarıyla anılmaktadır. Bu ünitelerin, birbirlerine dönüşme özelliği bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise, vücutta bulunan ünite ve de kas liflerinin oranının zaten kalıtımsal özelliklere bağlı olarak önceden belli olmasıdır. Kas liflerinin içerisinde yavaş ve hızlı çalışma özelliğine sahip lifler bulunmaktadır. Bu liflerin kendi aralarında uyum sağlayabilmek için, antrenmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenden dolayı, kasların büyüklüğü, gücü ve de dayanıklılığı antrenmanlara bağlı olarak artırılabilmektedir.

İnsan vücudu oldukça sistematik ve kompleks bir yapıda çalışmaktadır. Bilim insanları, insan vücudunun sahip odluya yapıyı mükemmel olarak değerlendirilmektedir. Öyle ki, vücutta bulunan her organ ve sistemin bir görevi bulunur ve insanlar bu şekilde sağlıklı yaşamlarına devam ederler. Bütün bu sistemler aynı zamanda birbirlerine de ihtiyaç duymaktadır. Örnek vermek gerekirse, yürüme eylemi için kas sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Vücutta bulunan kasların içerisinde ortalama olarak 6 milyar civarında kas lifi bulunmaktadır. Bu kas lifleri sayesinde, konuşma, nefes alma, araç kullanma, gözleri hareket ettirme, yürüme, su içme ve boynu çevirme gibi hareketler gerçekleştirilir. Bakıldığında bu hareketler, insanların günlük yaşamda en çok kullanmış olduğu hareketlerdir. Kaslar, kas liflerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Yürüme eylemi, kemikler ve de kaslar arasında gerçekleşen özel bir bağ sayesinde gerçekleşmektedir. Eğer bu bağ olması gerekenden daha sıkı olursa, kaslar hareket etme olanağı bulamaz. Eğer gevşek olursa, kemikler kastan ayrılmaktadır. Yürüme eylemi gerçekleştiği sırada, vücutta çalışan kas sayısı 100'’e yakındır. Harcanan enerji ise, bu kadar fazla kasın aynı anda çalışmasına rağmen oldukça azdır. Kişilerin yapmış olduğu hareketlerde ya da vücutta gerçekleşen eylemlerde, kas liflerinin bir devreye girme sırası bulunmaktadır. Bu lifler, kendi sıralarına göre devreye girerek eylemi gerçekleştirirler.

Günümüzde vücut geliştirme, oldukça gelişmiş ve ilgi duyulan bir spor haline gelmiştir. Vücut geliştirme esnasında, kasların gelişmesi hedeflenmektedir. Eğer bir kişi ağırlık çalışması yapıyorsa, ne kadar tekrar yaparsa kas lifleri o kadar etkilenmektedir. Kişi az sayıda tekrar yaptığı takdirde, kaslardaki beyaz kas liferinin artmasına neden olurken, çok sayıda tekrar yaparsa kırmızı kas liflerinde bir artış meydana gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında, ağırlık çalışması yapan bir birey hacim kazanmak ve de kas yapmak isterse beyaz kas liflerini artırmak zorundadır.

Vücut geliştirme esnasında, kasların kondisyonunu artırmak verimlilik açısından oldukça önemlidir. Beyaz ve kırmızı kas lifleri farklı amaçlara hizmet etmektedir. Yapılan çalışmalarla birinin sayısı artarken, birinin sayısı ise azalmaktadır. Bu nedenle eğer bir kişi vücut geliştirmek istiyorsa, bunu kesinlikle bir uzmana danışarak yapmalıdır. Yoksa kas liflerinden istenilen şekilde verim alınamamaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi