Sanat kelimesi dendiği zaman akla gelen ilk sanatlardan birisi olan resim sanatında, birçok farklı yöntem, teknik ve tür bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kolajdır.
Resim sanatı içerisinde kullanılan bir kavram olan kolaj, son yıllarda ortaya çıkmış olan modern kültürle birlikte kendini ayrıcalıklı bir konuma sürüklemiş ve oldukça büyük bir ilgi görmeye başlamıştır. Modern kültür tarafından kolaj kavramı pop-art diye de nitelendirilmektedir. Resim sanatında kullanılan kolaj çalışmalarında önceden hazırlanmış olan farklı yapıda bileşenlerin olması gerekmektedir. Bu farklı bileşenler sanatçı tarafından yorumlanarak kompozisyon oluşabilecek bir biçimde bir araya getirilir. Kolaj kavramı, bu şekilde icra edilmektedir.
Kolajın yapılış şekline bakıldığında, aslında günümüzde hayatın çoğu alanında kolaj çalışmalarıyla karşılaşılmasının mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır. Öyle ki, farklı fotoğraflarla bir yüzey kaplansa dahi bu çalışma bir kolaj çalışmasını ifade eder. Kolaj çalışmasının asıl bileşeni fotoğraftır. Fakat sanatçının arzusuna göre çalışmada çok farklı materyaller de kullanılabilmektedir. Bu duruma örnek verilecek olunursa eğer, bazı kolaj çalışmalarının yanında fotoğrafın dışında gazetelerden kesilmiş olan köşe yazıları ve denemeler dahi bulunabilmektedir.
Kolaj çalışmalarını okulda öğrenciler de gerçekleştirirler. Burada kullanılan materyal ise, fotoğraftan başka el işi kağıtlarıdır. Materyal ve süslenmek istenen yüzey her ne olursa olsun, kişinin kompozisyon ve de uyum anlayışına göre şekillenebilen kolaj çalışmalarından bu işte uzman olmayan kişiler dahi muhteşem özgün çalışmalar oluşturabilmektedir. Yani kolaj yapım çalışmaları kişinin hayal gücüne göre şekillenebilen çalışmalardır.
Kolaj kavramının hayatın içerisinde kullanıldığı alan oldukça geniştir. Öyle ki dantel örtülerinde, defter ve kitap kaplamalarında, masa süslemelerinde, duvar saatlerinde, sadıkların kapaklarında ve tuval çalışmalarında kolaj çalışmaları kullanılmaktadır. Son yıllarda yaşanılan modern hayatla birlikte kolaj çalışmaları bayanların gözdesi olan topuklu ayakkabılarda ve son yıllarda popülerliği artan bayan taytlarında ve bayan çantalarında da oldukça fazla kullanılmaktadır. Kolaj çalışmasının yapılabilmesi için ne belirli bir yüzey, ne de belirli bir materyal gerekir. Bu konuda kişi sadece hayal gücünün doğrultuları çerçevesinde kolaj çalışmaları yapabilir. Resim sanatında kullanılan bu kavrama, aslında bir süsleme sanatı olarak bakılabilir.
Kolaj, aksesuar yapımlarında da kullanılan bir tekniktir. Kolaj tekniğiyle süslenen bazı objeler, bazen bir sanat eseri de olabilmektedir. Bu özgünlüğe bağlı bir durumdur. Kolaj çalışmalarında kullanılacak olan resimler bazen kesilerek kullanılır bazen de bütün şekilde. Aynı zamanda sanatçı bu çalışmada boya da kullanırlar. Bazen yüzey önceden boyanır ve resimler ufak boşluklarla yapıştırılır. Arkada kalan boya ise fon görüntüsü olur.
Kolaj çalışmalarının alanı ve kullanılacak materyalleri o kadar geniştir ki kolaj, kara kalem çalışmalarıyla bir arada kullanılabilmektedir. Kolaj çalışmalarında kara kalem uygulanırsa resim çok boyutlu bit hale gelir. Kolaj çalışması yapılacak olan kağıdın bir tarafında kara kalem çalışması yapılırken, diğer tarafta ise kolaj çalışması yapılabilir. Bu tür yapılan uygulamalar özellikle resim sanatında oldukça değerli bir yapıda olan soyut resim kavramında kendine geniş bir yer edinir. Kara kalemle ortak bir çalışmayla yapılan kolaj çalışmaları kara kalem çizimlerinin hayal gücünün sınırlarını zorlayabilen görsellere dönüşebilmektedir.
Kolaj çalışmaları modern sanat içerisinde oldukça büyük ilgi gören bir tekniktir. Bunun nedeni ise, bu çalışmaların malzeme ve alan konusunda oldukça fazla özgürlükler sunması, ayrıca sanatçıların hayal gücünün esere çok daha kolay yansıtılmasıdır. Bu konuda bir diğer nokta da, bu çalışmaların fotoğrafla ilgilenen kişilerin de ilgisini çekmektedir. Çünkü kolaj çalışmalarının ana malzemesi fotoğraftır. Tüm bu özellikleri nedeniyle kolaj çalışmaları modern dünya içerisinde görsel sanat anlamında kendini ayrıcalıklı bir konuma sürüklemiş olan bir kavramı ifade etmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.