Kolesteatom bir kulak hastalığıdır. Kulakta östaki borusu denilen kısımda meydana gelen tıkanma, iç basıncın düşmesine ve o bölgedeki zar yapılarda içe göçmeye sebep olmaktadır. Tıkanma genelde kulak kanalının derisinin ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Normalde bu deri kalıntıları kulağın yapısı geriği dışa atılır fakat bazı durumlarda iç kısımda kalarak tümör oluşmasına sebep olur. Oluşan tümöre Kolesteatom denilmektedir ve Kolesteatom bölgedeki kemiklere zarar vermektedir.
Kulaktan sıvı akması, işitmede güçlük, kulakta ağrı, baş dönmesi ve baş ağrısı hastalığın belirtileridir. Hastalık doğuştan da var olabilir. Eğer doğuştan gelen bir durum varsa Kolesteatom çabuk büyür ve kısa zamanda zararlı olmaya başlar. Sonradan olma Kolesteatomlar daha yavaş ilerler ve etkisini uzun zaman sonra göstermeye başlar.
Doktora başvurulduğunda kulak hastalıklarında kullanılan otoskop denilen bir alet yardımı ile kulaktaki durum incelenir. Tıkanmaya sebep olan problemin enfeksiyon veya başka sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesinleştirir. Kolesteatom diğer bölgelere yayılmayan bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde menenjite neden olur. Bazı durumlarda işitme kaybı gerçekleşir ve bu durum kalıcıdır.
Kolesteatom ameliyat gerektirir. Sonuç olarak Kolesteatom bir tümördür ve titiz çalışma gerektirir. Ameliyat ile ilerlemiş bir tümör tek seferde alınamaz ve sırayla ameliyatlar geçirilir. Tümör temizlendikçe ameliyatlar sonuç vermeye başlar. Kolesteatom'un verdiği zararlar en aza indirgenir. Kulaktaki zararların giderilmesi için başka kişilerden alınmış kemik yapılar veya yapay parçalar kullanılır. İlerlemiş durumlarda işitme kaybı varsa bu durum düzeltilemez.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.