Hastalıklı mikroorganizmaların ve özellikle emzirme döneminde olan annelerin süt kanallarında meydana gelen tıkanıklık sonucu oluşan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Yüksek ateş, halsizlik, vücutta kızarıklık gibi daha birçok belirti ile karşınıza çıkabilmektedir. Az önce de belirttiğim gibi emzirme döneminde olan annelerde ve doğum sonrası birkaç haftalık dönemde görülmesi daha sık gerçekleşmektedir.

Hastalığın Nedenleri:

Yapılan araştırmalar, bebeğini emziren/emzirmeyen her 20-25 anneden birinde bu rahatsızlığın görüldüğünü ortaya koymaktadır. Meme iltihabı'nın bir diğer adı da Mastrit'tir... Enfeksiyon ilk olarak memede var olan çatlaklardan süt kanallarına doğru kadının bünyesine bağlı olarak hızlı ve yavaş şekilde dağılmaya ve yer etmeye başlar. Emzirme döneminde olmayan annelerde meme'nin aşırı şişmesi ve büyümesi de bu hastalığa neden olabilmektedir... Emzirme konusunda sıkıntı yaşayan ve dışarı aktarılması gereken sütü, yeterli seviyede aktaramayan kadınlarda sıkça görülmektedir, dışarı aktarılamayan süt meme içerisinde aşırı baskı yapar ve çatlakların oluşmasına yol açar, emzirme döneminde olan kadınlar genellikle, yorgun, bitkin ve halsiz bir bünyeye sahiptir. Meme uçlarının hassas ve küçük olması bu hastalığın gerçekleşmesine imkan sağlar. Emme konusunda sıkıntı yaşayan bebek anneye de zorluk çıkartır. Mastrit'in görülme evresi doğumdan sonraki 15-30 gün arasıdır.

Hastalığın Belirtileri ve Teşhis Aşaması:

Teşhis noktasında doktor desteğinden önce bireysel olarak da bu hastalığın farkına varabilirsiniz. Soğuk algınlığının tüm belirtileri bu hastalıkta mevcuttur. Yorgun bir vücut, halsizlik ve yoğun stres Mastrit'in belirtileri arasında yer almaktadır, bunun dışında göğüslerde meydana gelen aşırı şişlik, kızarıklıklar, yüksek ateş, yine mem uçlarında meydana gelen aşırı büyüme belirtiler arasında yer almaktadır. Mastrit net bir şekilde iki göğüste barınamaz. Tek göğüste yer alan iltihap diğer göğse sıçramaz fakat istisna durumlarda muhakkak mevcuttur...

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıkta en çok tercih edilen tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Antibiyotik tedavisi ortalama 15-20 gün sürmektedir. Tedaviye başlandıktan 2 ila 3 gün sonra hasta kendini iyi hissetmeye başlar fakat ilaç tedavisi asla yarıda kesilmemeli ve düzenli bir şekilde ilaç bitimine kadar devam edilmelidir. Doktor kontrolündeki tedavi dışında kişi evde de tedavi uygulayabilir. Bol sıvı tüketilmeli ve dışarı atılamayan süt özel makineler sayesinde alınmalıdır. Yoğun tempolu işlerden kaçınmalı ve istirahat etmelisiniz. Antibiyotik tedavisi ilaç bitiminde hastalığı yok etmediyse yeniden doktorunuza başvurmalısınız çünkü Mastrit göğüs kanserinin başlangıcı olarak da vücutta yer edinebilir...

Hastalık Anında Emzirme Dönemi:

Meme iltihabı'na yakalanan bir kadın bebeğini emzirme konusunda sıkıntı yaşayacaktır fakat bu bebeğe asla zarar vermez. Emzirme konusunda hasta acı çeker ve süt salınımı konusunda zorlanır. Anne vücudunda yer alan süt bu iltihaptan herhangi bir zarar görmez.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi