02/12/2014 1:05
2011 yılına girmeye yaklaştığımız şu günlerde, neredeyse doğalgazı olmayan ilimiz kalmadı. Hatta ilçelere kadar gitti. . Kimisi dışardan ithal edildiği için iyi gözle bakmasa da, konfor ve ekonomi konusunda (sanayi üretiminde) oldukça faydalıdır. Hatta uzun uzun ispatlar yerine, ithal olmasından dolayı zararlı olduğu düşünülseydi, AB ülkeleri kullanmazdı diyebiliriz. Fakat önemli olan enerji çeşitliliğini sağlayabilmektir. .

Herneyse. . Bu kısa bilgiden sonra asıl konuya gelelim. . Evimizde doğalgaz var ve bir kombi alacağız, yoğuşmalı mı alsak normal mi?  Hermetik mi alsak, bacalı mı? Yada merkezi sistemle mi ısınsak, müstakil mi? İşte burada hem sizler, hemde ülke ekonomisi için önemli bilgiler geliyor. .

Öncelikle, eğer ki bir apartman dairesinde oturuyorsanız ve toplam metrekare miktarı 2000 m2 yi geçiyorsa, merkezi sistem yapmak zorundasınız. Sakın ben ille de müstakil istiyorum diye düşünmeyin, zarar edersiniz. Çünkü En ufak kombi sanırım yeni çıkmış 17000 lik, genelde 20 000 likler satılıyor. Bu 20000lik bir kombi 2 daireyi ısıtabilecek bir kapasitededir. Ve eğer siz iki dairelik bir kombiyi tek bir dairede kullanmaya kalkarsanız, yüksek verim elde edemeyeceğinizden daha fazla doğalgaz harcamak zorunda kalırsınız. O yüzden müstakilde değil, merkezi sistemde ısrar ediniz. (Ya da iki daire birleşip bir kombi alabilirsiniz. )

Diğer bir konuda yoğuşmalı mı yoğuşmasız mı? Eğer ki toplamda 2000 metre kareyi tutmadı ve apartmanda müstakile karar verdi, bu durumda eğer bir daire 250 m2 ve daha büyükse yoğuşmalı kombi tam sizin için. Yoksa hiç düşünmeyin, çünkü yoğuşmalı kombiye ödediğiniz paranın, ekonomikliği olmayacaktır.

Bir diğeri bacalı mı hermetik mi? Ben yollarda gelip geçerken apartman dairelerine bakıyorum, neredeyse herkes hermetik kombi kullanıyor. Oysaki hermetik kombilerin verimi diğer kombilere göre daha düşüktür. Fakat kimi zaman hermetik kullanmaya mecbur kalınır, çünkü baca şartları doğalgaza uygun olmayabilir. Ancak bu durumda dahi, daire sahiplerinin bir araya gelerek, doğalgaza uygun bir baca yaptırması ve ondan sonra normal bacalı bir kombi kullanması gerekir. Çünkü doğalgaz arfiyatında oluşacak %10'luk bir tasarruf bile sizin 100 tl yerine 90 tl doğalgaz parası ödemeniz, ve ülkemizinde daha az doğalgaz ithal etmesi anlamına gelir.

Bu arada eklemekte fayda var, yabancı bir kombi fabrikasında çalışan arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla, pahalı bir marka ile, normal fiyattaki bir marka arasında kalite ve gaz tüketümi açısından hiç fark yok. Aynı malzemeyi kullanıyorlar, sadece pahalı olanların fonksiyonu biraz fazla o kadar. . dedi. Bende bir ara fiyatı yaklaşık olarak 350tl daha fazla olan bir marka ile, diğer bir markanın içinde kullandıkları parçaları gördüğümde şaşırmıştım, çünkü su pompasına kadar aynıydı. Marka için cebinizi yakmayın. : )

Doğalgazı kullanırken, özellikle teknik şartnamesine uygun kullanarak, hem kendi, hemde başkalarının can sağlığını tehlikeye atmayınız. . Güle güle ısınmanız dileklerimle...

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi