Kulak tıkanıklığı, genellikle tıkalı östaki borusu nedeniyle olur. Östaki tüpü orta kulağı boğazın arkasına bağlar ve çeşitli nedenlerle tıkanabilmektedir. Östaki tüpünü tıkayıp kulak tıkanıklığına neden olabilen, en yaygın durumlardan bazıları kısaca bu makalede tartışılmıştır.
Kulak tıkanıklığı kulakta bir dolgunluk, tıkanıklık hissi verir ancak genellikle ağrıya neden olmaz. Hışırtı sesleri yada sesleri boğuk duyma eşlik edebilir. Bu durum genellikle tıkalı östaki borusundan kaynaklanır. Östaki borusu orta kulağı, geniz yakınlarında boğazın arkasına bağlayan küçük bir kanaldır. Bu tüpün ana fonksiyonları, orta kulağın havalandırılması, kulak içi basıncın korunması ve orta kulakta biriken sıvı ve atıkların boşaltılmasıdır.
Kulak Tıkanıklığına Neler Neden Olur?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kulakta tıkanıklığı genellikle östaki borusunun tıkanması nedeniyle gerçekleşir. Bu durum, özellikle de soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar eşlik ediyorsa ya da bir soğuk üst solunum yolu enfeksiyonu atağından sonra gelişir. Çocuklar bu durumun gelişmesine çok daha yatkındır; çünkü onların östaki tüpleri çok daha dar, yatay ve burun açıklığına daha yakındır.
Bazen, östaki borusunun tıkanması nedeniyle orta kulakta aşırı sıvı birikebilir. Kulakta dolgunluk hissi ve boğuk işitmenin yanında, orta kulakta iltihaplanmaya veya otitis media enfeksiyonuna neden olabilir. Enfeksiyon gelişirse, dolgunluk hissi ile birlikte kulak ağrısı ve şişlik de yaşayabilirsiniz.
Hatta alerji ve saman nezlesi de, zaman zaman kulak tıkanıklığına neden olabilir. Uçak yolculuğu veya tüplü dalış gibi hava basıncında ani ve dramatik değişimlerin olduğu bazı durumlarda da, kulakta dolgunluk hissi oluşabilir. Hava basıncındaki değişiklik aşırı ise, kulak zarları yırtılabilir bu durum barotravma olarak bilinir. Sinüslerde bir enfeksiyon veya sinüzit burun tıkanıklığı ile birlikte, kulakta tıkanıklığa neden olabilir. Bazen kulak kiri kulak içinde birikir ve dolgunluk, tıkanıklık hissine neden olabilir. Östaki borusunun tıkanmasının dışında, büyümüş adenoid, mastoidit, Meniere hastalığı ve yüzücü kulağı bu durum ile ilişkili olabilir.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, altta yatan nedenlere bağlıdır. Eğer ciddi bir sebepten kaynaklanmıyorsa kulak tıkanıklığını etkili bir şekilde çözebilecek bazı basit ev reçeteleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıda verilmiştir;
-Manuel Teknikleri Deneyin:
Yutkunma ve esneme gibi faaliyetlerin, östaki borusunun işlevlerini düzenlediği bilinmektedir. Bu nedenle, bu faaliyetler kulak tıkanıklığını rahatlatmaktadır. Hatta boğazınızın arkasını germek de östaki borusunun açılmasına yardımcı olabilir. Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını temizlemenin başka bir mükemmel yoludur. Ayrıca ağzınız ve burnunuz kapalıyken derin bir nefes alıp, daha sonra bu havayı dışarı çıkarmaya çalışırsanız östaki tüpünü zorla açabilirsiniz. Uçak yolculuğu sırasında kulaklarınızın tıkanmasını önlemek için, uçak inerken ve kalkarken yutkunmayı ve esnemeyi deneyin. Bunun dışında kulaklarınıza pamuk tıkaçlar yerleştirip ani basınç değişiminden daha az etkilenmelerini sağlayabilirsiniz.
-Sıvı Alımını Arttırın:
Östaki tüpü mukus birikimi nedeniyle engellenmiş ise, sıvı alımını arttırmayı düşünün. Gün boyunca bolca su ve sebze, tavuk çorbası içmeye çalışın. Bu yol mukusun incelmesine yardımcı olur ve uygun drenajı sağlar.
-Buhar Solumayı Deneyin:
Buhar solumak da mukusu inceltir ve burun geçişini ve tıkalı östaki tüpünü temizler. Aynı zamanda kulaktaki tıkanıklığı da rahatlatır. Banyoda kapı kapalıyken sıcak bir duş alın ve burada en az yarım saat kalmaya çalışın. Bunun dışında, bir kaseyi kaynar su ile doldurup, buharını teneffüs edebilirsiniz.
-Yer Çekiminden Yardım Alın:
Kulak tıkanıklığının sebebi östaki borusunun içinde sıkışıp kalmış sıvı ise, yer çekiminden yardım isteyebilirsiniz. Tıkanık kulağınızın üzerine yatın. Başınızı bir yastığa koyup bir saat kadar bu pozisyonda yatın. Yer çekimi kulağınızdaki sıvıyı çekerek tıkanıklığın temizlemesine yardımcı olabilir.
-İlaç Kullanın:
Kulak tıkanıklığı, burun tıkanıklığı ile ilişkili ise, dekonjestanlar rahatlama sağlayabilir. Bu ilaçlar burun ve östaki borusunda biriken mukusun drenajına yardımcı olabilir. Tekrardan tıkanıklığa neden olabileceklerinden, sürekli ve üç günden fazla dekonjestan burun spreylerini kullanmayın. Tıkanıklığın sebebi bir enfeksiyon ise, uygun bir antibiyotik bu durumu tedavi etmek için gerekli olabilir.
Kulak tıkanıklığının sorumlusu alerjiler ise, antihistaminikler bu durumun tedavisi için gerekli olabilir. Tıkanıklık, sertleşmiş kulak kiri nedeniyle oluştuysa, kulak kirini yumuşatmak için bebek yağı veya hekim tarafından reçete edilmiş kulak damlalarını kullanabilirsiniz. Eğer kulak ağrısı, şiddetli şişme, kulaktan akan iltihap, kulak çevresinde kızarıklık ve sıcaklık, ateş, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi başka sorunlar yaşarsanız tıbbi yardım istemelisiniz. Doktorunuza danışın ve tavsiye izleyin. Bir sağlık uzmanı tarafından teyit edilmeden kulağınıza bir şey koymayın.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.