Kuru üzüm, hepimize çekici gelen kurutulmuş bir meyvedir. Kurutulan üzümlerden yapılan bu küçük hazine herkes için sağlık faydaları ile doludur. Burada üzümü diyetinizin bir parçası haline getirmenize neden olacak, inanılmaz sağlık yararlarının kapsamlı bir incelemesi bulunuyor. Bir üzümü kurutmak için 2-3 hafta güneşte bekletmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?
Kuru üzüm herkes tarafından çok sevilen, neredeyse kimsenin karşı koyamadığı küçük, siyah kurutulmuş bir meyvedir. Küçük çocuklardan, büyük anne ve büyük babalara kadar herkes tarafından çok sevilir. O kadar tatlıdır ki sadece bir tane yedikten sonra durabilmek neredeyse imkansızdır. Tadı güzel olduğu kadar sağlıklıdır da. Bu kurutulmuş meyveler Antik Romalılar döneminde o kadar değerliydiler ki spor etkinliklerinde kazananlara para ödülü olarak verilirlerdi. Bugünlerde Kaliforniya, Avustralya, Türkiye, Yunanistan, İran ve Şili'de büyük üzüm yetiştirme alanları vardır. Kuru üzüm, uzun bir süredir çeşitli tıbbi yararları ile bilinmektedir.
Kuru Üzümün Sağlığa Faydaları:
1) Kabızlık:
Kuru üzüm asırlık bir ev reçetesi olmuştur. Bir bardak su içine bir avuç kuru üzüm atarsanız 24-48 saat sonra üzümler eski boyutlarına dönerler. Bu su sabah erken saatlerde aç karnına alınırsa, düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Bu karışım küçük çocuklara kronik kabızlık ve diğer sorunları için verilir.
2) Kilo Alma:
Genç nesilde obezite ve kilo artışı gibi konular hakkında, bir çok yanıltıcı reklam vardır. Bu nedenle, aşırı zayıflıktan şikayetçi bir çok kişi vardır. Kuru üzümde enerji artışı sağlayan bol miktarda fruktoz ve glukoz bulunmaktadır. Bu nedenle kuru üzüm; kolesterol birikimi olmadan, yüksek seviyede enerji ihtiyacı olanlar için iyi bir seçimdir. Kilo alımına yardımcı besinler, vitaminler, mineraller ve proteinler bakımından zengindir.
3) Asidoz:
Asidoz, kan ve solunum yollarında asit düzeyinin anormal derecede yüksek olduğu bir durumdur. Asidoz mide asitlerinin artışı ile meydana gelir. Vücuttaki asitlerin yükselişini nötralize etmeye yardımcı büyük miktarda alkali bileşikler içerir. Kuru üzümün günlük tüketimi, et ya da tahıl aşırı tüketiminin bir sonucu olan asit düzeylerinin kontrol içinde tutulmasına yardımcı olur.
4) Anemi
Kuru üzüm demirin zengin bir kaynağıdır. Bu nedenle anemi tedavisi için en iyi çaredir. Kuru üzümde bulunan B vitamini kompleksi de, kan oluşumuna yardımcı olur. Bu kurutulmuş meyve kanı zenginleştirir ve doğrudan anemik hastaların tedavisinde kullanılır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eden yüksek bakır içeriğine sahiptir.
5) Libido Artırıcı:
Kuru üzüm "arginin" adı verilen bir yarı-esansiyel amino asit içerir. Bu amino asit libido artırmaya yardımcı olur ve erkeklerin ereksiyon problemlerini tedavi eder. Aynı zamanda enerji arttırıcı olduğundan, doğrudan diğer cinsel sorunlar açısından da faydalıdır.
6) Göz Bakımı:
Kuru üzüm, antioksidanlara benzer polifenolik ve bitkisel besinler içerir. Bu bileşikler serbest radikallerin zararından gözleri korur. Serbest radikaller makula dejenerasyonu, yaşa bağlı göz zayıflığı ya da katarakta yol açabilir. Üzüm ayrıca sağlıklı gözler için gerekli olan A vitamini, beta-karoten ve alfa-karoten içerir.
7) Ağız Bakımı:
Diş sorunları küçük çocuklar arasında çok yaygındır; bu da diş sağlığını ebeveynler için hiç bitmeyen bir sorun haline getirir. Bunları önlemenin en iyi yolu kuru üzümdür. Çünkü kuru üzüm bir fitokimyasal türü olan "oleanolik asit" içerir. Bu bileşik diş çürükleri, kırılgan dişler ve diş eti iltihabı ile savaşır. Ayrıca dişleri sağlıklı ve güçlü diş tutmaktan sorumlu olan kalsiyum açısından da zengindir.
8) Kanser Önleme:
Araştırmalar kuru üzümün, kanserden korunmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Özellikle içerdiği polifenolik antioksidanlar nedeniyle, üzümün önemli bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Bunlara kansere neden olduğu bilinen serbest radikallere karşı vücudu koruyan kateşin de denir.
9) Enfeksiyonların Tedavisi:
Kuru üzümde bulunan polifenolik bitkisel besinler, enfeksiyonları önleyen ve vücudun düzgün çalışmasını sağlayan bilinen doğal kimyasallardır. Bu polifenoller ateşiniz varsa vücut ısısını düşürmeye yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakteriler ile mücadele eder.
10) Kemik sağlığı:
Kalsiyum açısından zengin olan kuru üzüm, güçlü kemikler ve dişler için önemlidir. Üzüm kalsiyum emilimine ve kemik oluşumuna yardımcı bor adı verilen bir mikro besin içerir. Menopozdan sonra düzenli olarak kuru üzüm tüketmek kadınlarda osteoporoz oluşumunu önleyebilir.
Tüm bu faydalarının yanında kuru üzüm vücudunuza yağ olarak dönen diğer tatlılar yerine mükemmel bir alternatiftir. Bu küçük kuru meyveler de kalp sağlığı, kolon kanserinin önlenmesi, vücuttan safra atılımı ve kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesi için de etkilidir. Aperatif olarak bir kaç üzüm yemek sadece sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda pek çok hastalıktan korur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.