Öncelikle akvaryum hobisine başlamanın birçok yolu olduğunu belirtmek isterim. Ancak birçok kişi güzel görünen ve pervasızca, hızla üreyen ve bakımı kolay bir türle başlamak ister ve bunun için de Lepistes cinsi balıkla işe başlar. Tabi ki ilk başlayanlar için gayet uygun bir türdür ama sanıldığı kadar kolay bakımı olan ve kendiliğinden çoğalan bir tür olmadığını belirtmeliyim.
Aslında bu konu biraz görecelidir her türün kendine göre bakımı ve özellikleri vardır. Her işte olduğu gibi balık yetiştiriciliğinde de bu işi sevmek ve yaptığınız işten hoşlanmak, severek yapmak esastır.
Bu işe hem zevk, hobi hem de kazanç sağlamak için başlıyorsanız ilk ve en önce yapmanız gereken iş uygun akvaryum tankı oluşturmak ve gerekli altyapıyı oluşturmak gerekir. Tabi ki bu kişinin maddi imkanına da bağlıdır burada tercih size kalmıştır bu işe ne kadar fon ayıracağınız sizin seçiminizdir.
Şimdi uygun altyapıyı hazırladık. Sıra geldi ikinci en önemli konuya damızlık seçmek!
Kaliteli ve safkan bir damızlık edinmelisiniz. Bunlar genelde saygın lepistes yetiştiricilerin'de bulunur.
Kaliteli damızlığı da seçtikten sonra geriye kalan düzenli olarak bakımını yapmak ve bu işten zevk almaktır.
Şimdi sizlere birkaç madde halinde Lepistes yetiştirmede kendi deneyimlerimden püf noktalar vereceğim;
1-Akvaryum suyunu değiştirmek istediğinizde kesinlikle suyun tamamını değiştirmeyiniz çünkü balıklar eski sudaki bakteri ve mikroorganizmalara alışmıştır ve ani su değişikliklerinde ölümlere neden olabilirsiniz.
2- Yeni koyacağınız su en az bir gün önceden üstü açık bir şekilde bekletilmiş olmalıdır.
3- Akvaryumunuzda mutlaka ısıtıcı ve hava motoru bulunmalıdır.
4- Suyunuza mutlaka düzenli tuz ve ilaçlar koymalısınız
5-Eğer yeni bir balık aldıysanız ve akvaryumunuza koyacaksanız mutlaka akvaryumunuzdan aldığınız bir miktar suda yeni aldığınız balığınızı bir müddet bekletip ondan sonra diğer balıkların yanına koyunuz bu yeni balığınızın adaptasyonunu kolaylaştıracaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.