Lotus bitkisi, " gerçek nazik çiçekler" olarak bilinmektedir. Lotus bitkisi çamurlu ve kirli ortamlarda yaşamaktadır. Lotus bitkisinin muhteşem özelliği ise bu kadar kirli ve çamurlu bir ortamda yetişmesine rağmen yapraklarının tertemiz olmasıdır. Bu olayın gerçekleşme şeklini inceleyecek olursak;

Lotus bitkisi üzerine en ufak toz parçası geldiğinde hemen yapraklarını sallar ve tozu belli bölgeye doğru iter. Ve yağmur yağmaya başladığında ise yağmur damlalarını aktif bir biçimde kullanarak temizlenir. Yaprağının üzerine düşen yağmur damlalarının üzerindeki kirli bölgelere aktarmaktadır. Lotus çiçeği genel olarak Nelumbo diye tabir edilen yağmur ormanlarında yetişmektedir.

Lotus bitkisinin bu özelliği mimari alanda bir çok projeye örnek olmuştur. Binaların dış kaplaması lotus bitkisinin yapraklarına benzetilmektedir. Böylece yağmur yağdığında bina yüzeyi daha çok temizlenmektedir. Daha iyi bir temizlenme sağlanması için benzer özelliklere sahip boyalar üretilmiştir. Bu çalışma üzerinde Alman şirketleri daha çok durmuştur. Alman şirket Ispo, lotusan adu verilen ve binaların dış cephesinin kaplanmasında işe yarayacak malzeme üretmiştir. Bu ürün dünyanın birçok bölgesine gönderilmiştir. Bu ürün sayesinde herhangi bir ek temizleyiciye gerek kalmaksızın bina yüzeylerinin beş yıl temiz kalacağı söylenmektedir.

Ayrıca lotus bitkisinin bu özellikleri hakkında belli akademik araştırmalar yapılmıştır. Bonn üniversitesinden yapılan açıklamada temizlik gerektiren yaprakların pürüzlü yüzeyleri olduğunu açıklamıştır. En temiz bitki olan Lotus bitkisinin üzerinde bir çivi yatağı şeklinde küçük noktalar bulunmaktadır. Bu küçük noktalara arasında sallanan toz zerrecikleri tutunamaz ve en ufak bir yağmur damlasında temizlenir.

Lotus bitkisi ile nilifer çiçeği birbirlerine çok benzemektedir. Hatta çoğu özelliği aynıdır. Aralarındaki fark boylarıdır. Nilüfer çiçeği en fazla 20 cm'dir. Fakat lotus bitkisinin boyu 3 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Lotus çiçeğinin mitolojilerde önemli şeyleri sembolize etmektedir. Günümüze kadar mavi lotus çiçeği bereket, cinsellik, yeniden doğuş, doğum ve saf tutkuyu sembolize eder.

Eski Mısır döneminde mavi lotus çiçeği kutsal bir çiçek kabul edilmekteydi. Özellikle dini törenlerde olmak üzere birçok alanda kullanılırdı. Mısır firavunları cinsel amaçlı da lotus çiçeğini kullanmaktaydı. Çünkü lotus çiçeğinin cinsel gücü arttırıcı birçok özelliği bulunmaktadır. Mısır piramitlerinde lotus çiçeği cinsellikle birlikte tasvir edilmiştir. Mavi lotus çiçeğinin kan dolaşımını hızlandırmasından dolayı cinselliği tetiklemektedir. Yani fravunların viagrası görevindedir.

Ayrıca edebiyatta da lotus bitkisi yerini almıştır. Birçok şair ve yazar eserlerinde lotus bitkisine yer vermiştir. Son olarak lotus çiçeğine benzeyen edebiyat ödülü yapmışlardır. Bu ödülü ise ünlü şairimiz Ataol Behramoğlu almıştır.

Lotus bitkisinin dini bir önemi vardır Lotus bitkisi Budizm ile özleştirilmiştir. Budist tapınaklarına girildiğinde karşımıza lotus pozisyonunda oturmuş kendini budalığa hizmet  için adamış gülümseyen bodisatvalar görülmektedir. Aynı zamanda budistler tarafından merhamet tanrıçası olarak kabul edilen Guanyin elinde lotus çiçeğiyle resmedilmiştir. Görüldüğü gibi lotus bitkisi budistler için çok önemlidir. Lotus çiçeği saflığın bozulmamışlığın sembolüdür.

Ayrıca budistlerdeki bir inanışa göre Cennetin kralı 1000 yapraklı bir altın lotusun üzerinde oturmaktadır. Bu inanışta Lotus çiçeği üzerinde meydana gelen hindu yaratılış tanrısı Brahman etkili olmuştur.

Aynı zamanda budizm de temizlik önemlidir. En önemli hedef iyi bir buda olmaktır. Buda lotus çiçeğine benzetilmektedir. Lotus pislikten çıkmasına rağmen kendini temizler ve sonrasında muhteşem çiçekler açar.

Lotus(nilüfer) çiçeğinin faydalarından bahsedecek olursak;

- Lotus çiçeği en başta kalbi kuvvetlendirmektedir. Kalp sağlığımız açısından önemli bir yere sahiptir.

- Lotus(nilüfer) çiçeğinin kokusu insanlara uyku vermektedir.

- Lotus çiçeği mikroplara karşı etkilidir. Mikropları öldürmektedir. Zaten en önemli özellği kendisini temizlemesidir.

- Lotus çiçeği baş ağrısını azaltmakla birlikte cinselliği arttırmaktadır.

- Lotus(nilüfer) bitkisinin kökleri ishal hastalığına karşı etkilidir.

Günümüzde nilüfer çiçeği Avrupa'da koruma altına alınmıştır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi