Mehter, dostluk, sevgi ve sohbet ocağıdır eski dönemlerde. Farsça Mıhter kelimesi, Osmanlılarca Ulu-büyük anlamına gelen bir kelimeden alınmış en son hali ile "Mehter" olarak kalmıştır. Mehter, dünyanın ilk ve en eski ordu bandosu ünvanını taşımaktadır. Dünyanın en eski bandosuna ilk olarak Orhun Kitabelerinde rastlanmıştır. Mehter takımının savaşlarda büyük etkisi vardı. Düşmanın psikolojisini bozmak amacıyla hareket eden Mehter Takımı uzaktan gelen ve gök gürültüsünü andıran sesle birlikte düşmanın gözünü korkutmakta ve onları olumsuz etkilemektedir. Bu durum bizim askerlerimize avantaj olarak geri dönmektedir.
Mehter Takımı Tarihçesi:
İlk olarak Hunlarda görülen müzik taktiği Osmanlı döneminde Mehter Takımı adı altında toplanmıştır. Farklı şekillerde devam eden bando günümüze kadar da birçok değişikliğe uğramıştır. Bizler Anadolu Selçuklularından alıyoruz müzik kültürünü olay ise şu şekilde gerçekleşiyor, büyük başarılar sonrası Osman Gazi'ye davul ve sancak hediye olarak gönderiliyor. Daha sonra Osman Gazi ve askerlerinin ayak üstü dinledikleri Nevbet(Konser) sonrası Osman Gazi Mehter Takımını oluşturuyor. Askeri bakımdan yeri tartışılamaz ancak bunun yanı sıra özel etkinliklerde, kutlamalarda Mehter Takımı Osmanlıda yer almış ve halkın büyük ilgisini toplamıştır. Mehter Takımı diziliş ve yer aldıkları konum bakımından 2'ye ayrılır ve bu düzen bozulmaz.
Mehter Takımı Bölümleri:
Yürüyüş merasiminde diziliş şu şekilde gerçekleşir. Önde Mehteran bölümü komutanı, arkasında sol tarafında zırhlı muhafızı ile birlikte yeşil sancak yer alır. Ortada Ak sancak, sağ başta ise kırmızı sancak mevcuttur. Sancakların arkasında üçerli koldan üç sıra halinde dizilmiş dokuz tuğ gelir. Tuğlardan sonra ortada mehterbaşı yer alır. Mehterbaşından sonra, mehterin iki katı adedince çevgenler, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler gelmekte. En arkada ise at sırtında taşınan kös bulunmaktadır. Yürüyüşe daima Besmele ve sağ ayak ile başlanır. Yürüyüş yapılırken esas kural her 3 adımda bir sağa ve sola dönülerek yürüyüş devam eder. Rahimallah ve Kerimallah manasına gelen selam biçimidir bu yürüyüş.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.