İnsan; hayatı boyunca en önemli şey olan sağlık için pek çok şeyler yapmakta ve sağlığımızı kaybetmemek için birçok yola başvurmaktadır. Sağlığımızı kaybettiğimizde de tıp bilimine başvurmaktayız. Doktor tavsiyesi ile ilaçlar kullanmaktayız. Peki, bu ilaçların büyük çoğunun kökeninin bitkiler olduğunu kaç kişi biliyor ki acaba. Doğa da özellikle de cennetten bir köşe olan Türkiye’de bu bitkilerin pek çoğu sıkça görülmektedir. Bu yazımda bu bitkilerden Melisa Otunun tanıtımını yapmak istiyorum. Umarım faydalanabilirsiniz.
Melisa beyaz çiçekleri olan, boyu 1 metreye kadar uzayabilen, genellikle çok dallı bir yapıya sahip, limonu andıran kokusu olan ve uzun yıllar yaşayabilen bir bitkidir. İlaç ve çay yapımı için yani insanlara şifa sunması için toplanan yaprakları ezilmeden ve sıkıştırılmadan toplanmalıdır. Sene de mecbur kalınırsa iki defa da toplanabilen yaprakların ilk toplananları daha kaliteli olmaktadır. Sonradan toplananlarda, koku ve özellikle de kalite daha düşük olmaktadır. Toplanan yapraklar, bol hava alan, mümkünse güneş görmeyen yerlerde üst üste çok koymadan ince bir şekilde serilerek kurutulmalıdır. Kurutulmuş olan yapraklar mümkün olduğunca 12 aydan uzun süre saklanmamalıdır.
Melisa otunu elimden geldiğince tanıttım. Şimdi birazda faydalarından bahsetmek istiyorum.
- Kalbi güçlendirir ve kuvvetlendirir.
- Huzursuzlukları giderir.
- Kan şekerini düşürür.
- Tansiyonu düşürür.
- Hazımsızlığı giderir.
- Mide ve bağırsak ağrılarını giderir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir.
- Hıçkırığı keser.
- Mide ve bağırsaklardaki gazları giderir.
- Beyin damarlarını açar.
- Ciltte bulunan kırışıklıkları düzeltir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Boğaz ağrılarını düzeltmeye yardımcı olur.
- Kadınlarda ki aybaşı ağrılarını kesmeye kanamaları düzenlemeye yardımcı olur.
- Terletici etkisi vardır.
- İnsanları rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır.
- Gaz şişkinliklerine iyi gelir
- Merkezi sinir sistemini yatıştırmaya iyi gelir.
- Kramplara faydası bulunmaktadır.
- Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.