MS Hastalığının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genel kanı; yaşanan ağır, üzüntülü bir süreçte ya da genel olarak hayatın stresine karşı, kişinin direncinin düşmesi ile ortaya çıktığıdır. Belirtiler veya hastalığın gelişim seyri hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Kimi hastalarda , geçici körlük, kimi hastalarda denge kaybı kimi hastalarda ise mide bulantısı ile ortaya çıkmaktadır. Bu konuda çalışma yürüten profesörlerin beyanına göre " MS hastası olduğunu bilmeden yaşamına devam eden veya rutin bir kontrolde MS hastası olduğunu öğrenen yani yukarıda yazılan belirtilerden hiçbirini yaşamayan MS hastaları da bulunmaktadır. "
MS hastası olduğunu öğrenen çoğu hastada ve hasta yakınlarında , bu süreçten sonra neler yaşayacaklarına dair haklı olarak bir endişe ve kafalarında birçok soru işareti oluşmaktadır.
Hastalığın belirtileri ve gelişim süreci hastadan hastaya farklılık gösterdiği için , hastalarda , acaba ben MS değil miyim şüphesi vardır. Bu konuda en net bilgi beyin MR'ı ve hastadan alınan omurilik sıvısı'dır. Bu iki uygulama MS'in teşhisinde çok önemlidir.
MS Hastalığında , hastanın bilmesi gereken en önemli nokta teşhisten sonra , öncelikle hastalığını kabullenmektir. Bu , tedavi için çok çok önemlidir. Fakat MS hastası bir kişi , hastalığını yaşamında bir etiket olarak taşımamalıdır. Yani bu hastalık , yaşamında kendisinden önce gelmemelidir. Yapması gereken, bunu yenebileceğine ya da yavaşlatacağına inanmasıdır. Aslında bu , sadece hastalıkta yapılması gereken bir bakış açısı değildir.
Hayatın her anında insan; kendi gücünü fark etmeli ve olaylara karşı "POZİTİF" düşünmeye çalışmalı. Yaşam her zaman kolay değil bunu hepimiz biliyoruz. Üzülmek, düşünmek, sürekli hastalıktan konuşmak , evet bizi biraz rahatlatabilir belki, ama enerjimizi azaltır. Bu da pusuda bekleyen MS atağının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.