Yıllardan beri müzik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Peki neden müzik dinleme gereği duyarız? Aslında müzik dinlemek hayatımızın vazgeçilmez bir ihtiyacdır. Tuz, su, yemek, uyku gibi birçok ihtiyacın yanı sıra müziğede ihtiyac vardır. Bilim adamlarının araştırmalarına göre, vücudumuzdaki hücrelerin her birinin belli bir ahengi vardır. Ve bu aheng bozulması ile bir çok hastalık belirtisine yol açabileceğini belirterek, bir felç hastasını müzik tedavisi ile iyileştirildiği görülmüştür. Yani biz bilmesek de, müziğe vücudumuz herzaman ihtiyaç duymuştur. Atalarımızda müzikle ilgili bir sözünü hatırlatmak isterim; "müzik ruhun gıdasıdır. "

Araştırmalara göre müzik vücudumuzda hasar görmüş ses dalgasını bularak, 180 derecelik faz farkı oluşturarak, oradaki hasarı iyileştirebilme özelliğine sahiptir. Uzmanlar kalp hastalığından bir çok hastalığa kadar müziğin tedavide olumlu etkilerini bir çok defa yaşamışlar.

Müziğin yararlarını birde maddeler halinde sıralayalım;

- Çocuklarda beyin ve ruhsal gelişime büyük katkı sağlamaktadır.

- Anne karnından itibaren dinletilen müzikler, çocuklarda daha ılımlı bir davranış sergilemesine olanak sağlar ve ilerleyen yaşlarda da etkisini gösterir.

- Küçük yaşlarda dinletilen müzikler, çocuklarda yaşama sevincini artırmakla birlikte, onların müziğin verdiği hareketlilikten kaynaklı kaslarında gelişime yol açar ve bazı beceriler edinme olanağı sağlar.

- Müzik dinleyen çocukta melodi ve ritim'in gelişmesi sonucu müzik kulağı gelişir ve bu ileride çocuğa büyük avantaj sağlar.

- Müzik dinleyen çocuğun beyni rahatlar, ve çocukların zeka gelişimine büyük ölçüde katkı sağlar. Bu zeka gelişimi bilim adamları tarafından yıllar önce kanıtlanmıştır.

- Bazı hastaların tedavi sürecinde, müzik terapisi ile hızlı bir şekilde iyileştiği kanıtlanmıştır.

- Bazı müziklerin ders çalışırken konsantrasyon artırdığı bilinmektedir.

- Klasik müziklerin bazılarının iştah acma özelliğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.

- Müzik stresi azaltarak, huzurlu bir yaşam olanağı sağlar.

- Müzik matematiksel zekanın gelişimine önemli derecede katkı sağlamaktadır.

- Bebeklerde müzik dinlemek, konuşmasına anlamasına önemli derecede katkı sağlamaktadır.

Şunu da eklemek isterim, bir bebeğe müzik dinletirken, günümüzdeki pop veya rock gibi müzik tarzların değil de, rahatlatıcı ritimler seçilmelidir. Yani klasik müzik veya su, kuş, doğa sesleri gibi tınılar seçilmelidir. Bilinen bir gerçek var ki, müzik insanların yaşamının önemli ihtiyaçlarından biri olup, gelişen teknolojiye rağmen halen rağbet gören bir alandır.

Kategoriler:
Önceki
Önceki Konu:
Tanbur Nedir?
Sonraki
Sonraki Konu:
Trombon Nedir?

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi