E104 maddesi, gıda renklendirmede kullanılan bir katkı maddesidir. Özellikle içeceklerde ve renkli şeker imalatında kullanılmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanımı yasak olmasına rağmen, ülkemizde meyve sularında yasak olup aromalı içeceklerde serbest bırakılmıştır.
Kullanılan gıdaya sarı ve portakal rengi vermeye yarayan bu madde, sentetik bir maddedir. Her sentetik madde gibi zararlı olup, kanserojendir. Çocuklarda hiperaktiflik diğer yaş gruplarında ise astım, deride döküntü gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkiler özellikle çocuklar üzerinde kalıcı etkiler doğurabilir.
Haziran ayında yayınlanan Gıda Kodeksi’ne göre, E104 maddesini kullanan aromalı içecek üreticileri bu maddenin insan sağlığına verdiği zararı etiketinde bulundurmak zorundadır. O nedenle alışveriş esnasında aldığımız ürünlerin etiketini incelemek, içeriği hakkında bilgi sahibi olmak en doğrusu. Tabii bunun içinde öncelikle katkı maddelerini, yarar ve zararlarını öğrenmeliyiz.
Diğer isimleri :
Kunolin Sarı, CI 47005, Gıda sarı 13, Kinolin Sarısı
E104 Katkısının Kullanım Amacı
Yeşil-sarı renklendirici olarak kullanılır.
E104 Katkısının Kaynağı
Sentetiktir.
E104 Katkısının Yan Etkileri
Alerji yapabilen şüpheli bir maddedir. Sağlığa zararlıdır.
E104 Katkısının Dinen Durumu
Katkının işlenmesinde alkol gibi helal olmayan şeyler kullanılmıştır
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.