Her kültür öğesinin olduğu gibi, yemek ve içmek anlayışları da, kültürden kültüre değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişiklikler, toplumların gelenekleri, görenekleri, kavramları nitelendirme biçimleri ve diğer birçok birikim ile şekillenmektedir. İçki kültürü de, toplumdan topluma değişebilen bir durumdur.
-İngiltere'de, 17. yüzyılda, kadeh tokuşturma ortaya çıkmıştır. Ayrıca, baharatlı ekmeklerin şaraba batırılarak yenilmesi ile de, asitlik oranı düşürülmekte ve çeşni lezzeti artırılmaktadır.
-Fransızlar, ağırbaşlı ve vakur bir şekilde alkol tüketmektedirler. Kadehler yarı seviyeye kadar doldurulur ve öncelikle bayanlara servis edilir.
-İspanyolların inancına göre, bir bardak dolusu suyu içki kadehleri ile tokuşturmak, 7 yıl sürecek bir kötü seks hayatına sebep olmaktadır. Gecenin son içkisine "penultima", ömrün son içkisine ise "ultima" ismi verilmektedir.
-İtalyanlar, yemeklerinin yanında yalnızca su ya da şarap içerler. Bira ya da soda gibi içecekler ise, kesinlikle yemeğin yanında kabul edilemeyecek içeceklerdir.
-Almanların geleneklerinde, düğünden bir gece önce, damadın arkadaşları müstakbel gelini kaçırırlar. Kaçırılan gelin adayı, bir bara götürülür. Damat ise, bu grubun nerede olduğunu bulmak ve gelini geri alabilmek için de gruba ve çevredekilere içki ısmarlamak zorundadır.
-Çek Cumhuriyeti'nde kadeh tokuşturmak, oldukça ciddi bir iştir. Göz kontağı çok iyi kurulmalı ve asla kollar birbirine kavuşturulmamalıdır. Eğer bu kural çiğnenirse, 7 yıl sürecek kötü seks hayatı geleneği, burada da başa bela olacaktır.
-Gürcistan geleneklerinde kadeh tokuşturma, kimi zaman çok yorucu olabilmektedir. Çünkü Gürcüler, her yemekte yaklaşık 20 ila 30 kez kadeh tokuşturmaktadırlar. Ayrıca, bu gelenek Gürcü olmayan turistlerden de beklenmektedir. Herhangi bir insanın, Gürcistan topraklarında bu gelenekten kurtulma şansı yoktur.
-İzlandalılar alkol tüketmeyi oldukça severler. Sırf alkol için adadıkları, 2 farklı tatil İzlanda'da yaşanmaktadır. 1 Mart Bira gününün yanı sıra, "senenin en çok alkol tüketilen haftasonu" olarak nitelendirilen tatil ise Ağustos'tadır.
-Rusya, Dünya üzerinde votkanın merkezi olarak bilinir. Rusya'da da geleneksel olarak yaşatılan tokuşturma geleneğine ek olarak, asla boş bardakların ve şişelerin masa üzerinde tutulmaması geleneği de sürdürülmektedir.
-Kazakistan, Türkler açısından tarihsel öneme sahip olan Kımız içkisi ile ünlüdür. At sütünün fermantasyona uğraması ile oluşan Kımız, bardağı boşalanlara hemen ve yeniden doldurulmaktadır. Asla Kımız olmayan bardak bulunmamalıdır.
-Çinliler'deki kadeh tokuşturma geleneğinin ilginç olan özelliği, genç kişinin kadehinin, kendisinden daha yaşlı kişinin kadehine göre daha alçakta olmasıdır. Bu şekilde, saygı ve sevgi paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak, ilk içki tek seferde bitirilir ve bardak masaya döndürülerek konulur, ki içinin tamamen boş olduğu görülebilsin.
-Hindistan geleneklerinde, şarap içmek oldukça önemli bir yer tutar. Hem kültür, hem de mitolojik olarak ayrı bir konumda tutulan şarap, Hindistan genelinde fazlaca tüketilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.