Sorpa denilince, acaba çorbanın tatarca söylenişi mi diye düşünmemek elde değil. Sesler bizi bu şekilde yanıltıyor. Sorpa, tatarcada et suyu anlamına geliyor. Kuzu eti ile yapıldığından biz de kuzu sorpası olarak adlandırıyoruz.  Tatarların geçim kaynakları eski çağlardan beri tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Mutfaklarında daha çok hamur işlerine ağırlık vermişlerdir. Yemek kültürlerini yitirmemiş ve asimile olmamışlardır.  Yeni kuşak zor ve uğraştırıcı olmasını bahane ederek tatar yemeklerini yapmak yerine, hazır olarak onlara sunulan Eskişehir'deki çiğ börek salonlarından faydalanmaktadırlar. Aslında kuzu sorpa tatar mutfağı içerisinde üyken börek, kaşık börek, göbete (köbete), sarı burma, Kırma (Saraylı), Cantık, Kıyık gibi lezzetlere göre yapılabilecek en kolay yemeklerden biridir.

Eskişehirde yaşayan ve tatar kültürünün lezzetli yemeklerini tatmış ayrıca; " Tatarlar olmasaydı Eskişehirliler aç kalırdı. " diye düşünen biri olarak, sizlere kuzu sorpayı, pratik ve misafirlerinize yemek öncesi ikram edebileceğiniz farklı ve lezzetli bir çorba olarak şiddetle tavsiye ediyorum.

Sorpa İçin Kullanacağınız Malzemeler:

500 gram kuzu ya da oğlak eti

2-3 yemek kaşığı un

5-6 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta sarısı

4-5 adet taze soğan

1 yemek kaşığı nane ve tuz

Yapılışı:

Kuzu yada oğlak etini küçük küçük doğradıktan sonra haşlayın. Etin suyunu süzün ve sorpayı yapacağınız tencereye alın. 1 yumurta sarısı (tercihen koymayabilirsiniz) un ve yoğurdu iyice çırpın. Et suyundan ilave ederek kesilmemesi için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde karıştırın. Ayırdığınız et suyuna ilave ediir ve karıştırarak 5-7 dakika kaynatın. Tıpkı yoğurt çorbasında yaptığınız gibi et suyunun yoğunlaşarak hafif koyulaşmasını sağlayın. Haşlamış olduğunuz etleri, ince ince kıyılmış taze soğanları sorpaya ekleyin. Servis yapılırken az olmak suretiyle tereyağ ve pul biber karışımını üzerine dökebilirsiniz. Daha hafif olsun isterseniz üzerine sadece pul biber ve nane serperek servis etmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.

Yazar Tavsiyesi : Kuzu sorpayı Eskişehir'de yeme imkanınız olursa sorpayı yedikten sonra onun lezzetini çiğ börekle şahlandırabilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi