Östrojen; kadınlardaki adet döngüsü gibi kadınsal döngülerin düzenli işlemesini sağlayan önemli bir hormondur. Üreme yaşındaki kadınlarda en fazla miktarda bulunur. Yumurtalıklar tarafından salgılanan östrojen hormonu, menopoz, üreme ve adet döngülerinden sorumludur. Bilinenin aksine, sadece kadınlarda değil, erkeklerde de salgılanan bir hormondur.
Östrojen hormonu sayesinde, ergenlik dönemine adım atan kızların boylarında uzama görülür. Genital bölgede değişiklikler yaşanmaya başlanır. Vücuttaki yağ hücreleri sayısı artarak, vücut yağ üretmeye başlar. Göğüsler ve yumurtalıklar büyür, rahmin içi ve dışı kalınlaşır. Östrojen hormonu, kadınlarda adet dönemini düzenler. Döllenme halinde hamileliğe, döllenme dışında ise düzenli adet dönemlerine yardımcı olur.
Östrojen eksikliğinde, erken menopoz riski yaşanabilir. Cildin kırışması, saçların dökülmesi, genital bölge ve göğüslerde sarkma ve küçülme gibi durumlar ortaya çıkar. Östrojen hormonunun eksiliğinde vücutta kötü gidişat görülebildiği gibi, östrojen hormonunun fazlalığı da iyi değildir. Östrojen hormonunun fazla salgılanması, yumurtalıklarda bir problem yaşandığının göstergesidir. Adet dönemleri düzensizleşir, döngüler birbirini takip etmez ve kısırlık yaşanabilir. Östrojen fazlalığının kilo alımına neden olduğu gibi, kanser hücrelerini tetiklediği de kanıtlanmıştır. Vücuttaki yağ dokusu gittikçe artar, ödem, bacak damarlarında kalınlaşma, safra kesesi taşı hatta tansiyon yüksekliği riski yaşanır.
Magnezyum ve B vitamini gibi takviyeler, düşük östrojen seviyelerini yükseltmek için yardımcı olabilir. Genelde düşük östrojen seviyelerinde tedavi yöntemi olarak, Hormone Replasman tercih edilir. İyi beslenme, egzersiz gibi hayat tarzı değişiklikleri gibi faktörler de östrojen hormonunun dengeli ve düzenli salgılanmasında etkilidir. Menapoz dönemine giren kadınlarda, östrojen üretiminin azalması sıkça görülen bir durumdur. Östrojen hormonu yumurtalar tarafından üretilmektedir. Menopozda ise vücutta yumurtalar tükendiğinden, östrojen de üretilemez.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.