02/12/2014 0:55
Araştırmalar ve çalışmalar, rujların içinde yüksek miktarda ağır metalin bulunduğunu gösterdi. Fakat, bu yüksek seviyeler tek başına kanser riskini arttırır mı? Oysa yüksek metallere maruz kalma durumu sürdürülürse diğer pek çok tehlikeli hastalık riski artabilmektedir.  Ağır metallerle ilgili hastalıkların etkileriyle ilgili farkındalık arttıkça, kadınlar boğaz kanseri olmalarıyla ilgili daha çok endişe duymaya başladılar ve sonuçta bu durumun ruj kullanımıyla ilgili olduğu sonucuna vardılar.

Rujla, genellikle yararlı değildirler, bundan dolayı üründeki metal içerikler, eğer fazla kullanıyorsanız, kanser riskini ve diğer cilt hastalıklarının görülme oranını arttırabilmektedirler. Bu sonu, somut bir delil olma olasılığını düşürebilir. Ortaya çıkan bilgile, ciltte kullanılan kozmetiklerin etkilerinin anlaşılmasında yardımcı olacaktır.

* Rujların içinde bulunan ağır metaller hangileridir?

California Üniversitesi, Halk Sağlığı Berkeley Okulu'nun son yaptığı çalışmada, genelde kozmetik dükkanlarında satılan 32 çeşit ruju test etmekteydi. Onların bulduğu toksik metallerin başında kadmiyum, krom, alüminyum gibi metaller vardı. Bu sonuç, metallerin ürün içerisindeki konsantrasyonlarının artışı alarm vermek için yeterli. Bir karsinojen(kanser yapıcı) olan krom, mide kanserine sebep olmaktadır. Bir diğer karsinojen olan kadmiyum, akciğer kanserine davetiye çıkarmaktadır. Tekrar etmek gerekirse, rujlarda genelde bulunan ağır metallerden sadece bir tanesi bile vücumuz için yeteri kadar tehlikeli.

* Rujların içindeki kaygı verici maddelerin başında hangileri gelmektedir?

Rujların içinde bulunan miktarca fazla metallerden biri bunların başında gelmektedir. 2007'de Güvenli Kozmetik Kuruluşu 33 popüler ruj markasında çalışma yaptı ve standart miktarın daha üstünde olan esas maddeleri tespit etti. Bu, rujların güvenliği hakkında kafamızdaki soru işaretlerini arttırdı. Fakat, sonra FDA(Besin ve İlaç Kurumu) esas maddelerin gerektiğinden fazla olduğu buldu, bunun endişeyi arttıracak kadar olmadığını belirtti. Kozmetikler, FDA'nın onayıyla gelmektedir ve toksik olmayan metaller ve kimyasallar izinli, güvenli esas madde seviyeleri otoriteler tarafından eleştirilmemektedir.

Rujların içindeki metal bileşimlerden söz ederken, Çevresel ve Meslek Hastalıkları Tıp Merkezi'nin Müdürü, Dr. Ken Spaeth "Bu metallerin potansiyel sağlığı bozması, sinirlerin ve beynin, böbreklerin hasar içermesi, kanserlerin bir varyetesi gibidir" demektedir.

* Ruj dudak kanserine sebep olabilir mi?

Bu ispatlanamayacak kadar küçük bir izdir, bundan dolayı dudak kanserine neden olabilir. Fazladan maruz kalınan zararlı güneş ışınları aynı şekilde bu tip bir kanser türüne sebep olabilir. Çalışmalar gösteriyor ki, dudak kanseri genelde bayanlardan fazla erkeklerde görülmektedir. Bu, belki de meslek kaynaklı maruz kalma, yüksek miktarda tütün sarfiyatı ve alkol, kadınları rujun kanser yapma riskinden daha fazladır. Nitekim, doktorlar ve dermatologlar kadınlara güneş koruyucu ruj sürmelerini önermektedir ki bu güneşin ultraviole ışınlarından dudakları koruyabilir ve dudak kanseri riskini azaltabilir.

* Ruj sürmekten kimler sakınmalı?

Esas madde miktarı fazla olan ve günlük sürülen rujlar, rujları süren kişilerin kaygısını arttırmaktadır. Belki kanser yapmayabilir, fakat bu diğer sağlık problemlerinin risklerini artırabilmektedir. Çocukların ruj sürmelerine izin verilmemelidir çünkü bu çocukların sinir sistemlerine etkileyebilmektedir. Hamile kadınlar ve emziren anneler ruj kullanımında sakınmalı, sindirilen bu ürünler az da olsa fetüse zarar vermektedir.

Rujun içindeki metal seviyeleri tek başına kansere sebep olmayabilir (yüksek konsantrasyonlarda alınsa bile). Fakat metal bileşiklerin vücutta birikmesi ve diğer faktörlere katkıda bulunması, kanser riskini arttırmaktadır. Ağır metal içermeyen rujları seçmeli ve her zaman tanınan markaların ürünlerini seçmeliyiz.

Kategoriler:
Sonraki
Sonraki Konu:
Fokomeli Nedir?

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi