Narkolepsi, denen hastalık bir insanın istem dışı, yani elinde olmadan olduğu yerde derin bir uykuya dalmasıdır. Uyku nöbetleri günde 25-30 kez tekrar edebilir. Bu nöbetler çok kısa sürer ve hastalığın kendiliğinden uyanmasıyla son bulur. Uyku herhangi bir yerde başlayabilir, dans ederken, yemek yerken, çalışırken, kitap okurken, yüzerken, araba kullanırken hatta cinsellik esnasında bile karşılaşılabilen bir durumdur.
Hasta uykusu geldiğinde hisseder, ilerleyen vakalarda geldiğini anlamayabilir. Narkolepsi, otomobil ve uçak kazalarına yol açan bir hastalık olup, %15, direksiyon başında, %8 alkollü araba kullanmaya bağlıdır. Ömür boyu da süren bu hastalığın birinci belirtisi, gece az uyumaktan ya da gece sık sık uyanmaktan bu durumlarla karşılaşılır. İkinci bir belirtisi de, kasların birkaç dakika süreyle gevşemesidir. Bu şeklide katapleksi denilmektedir. Bu türünde kişi elinde ne varsa istem dışı bırakıyor ve olduğu yerde yığılıp kalıyor. Katepleksi nöbetleri kahkaha atmak, şaşırmak ve büyük heyecan tepkileriyle başlar. Spor yapanlarda bu hastalığı taşıyan kişilerde başarılı performans sonra heyecandan ayakları dolaşıp oldukları yere yığılırlar.
Narkolepsi de baba çocuğunu döverken öfkeden yere düşer, öğrenci öğretmen karşısında korkudan yere düşer. Üçüncü belirtisi de uyku felçleri, bu en önemli türdür. Hasta uyuya kalmadan ya da uyandıktan önce vücudu taş kesilmektedir. Uyanık olmasına rağmen hiçbir hareket edemez ve endişeye kapılır. Bu felç hali en fazla birkaç dakika sürer ve hasta normale döner. Dördüncü belirtisi de, uyuklama sırasında hayal görür, önce bunları düş sanıp, sonra uyanıkken bu hayalleri gördüğünü anlar, büyük bir korkuya kapılır. Uyuklama sırasında hayal görme şekline görsel sanrılar denmektedir.
Bu belirtiler hepsi bir arada da görülebilir. Dört belirtide ayrı ayrıda kişilerde bulunabilir. Hepsi bir arada oluşan belirtiler %10 kişide görülür. %25 uyku nöbetleri yaşan kişiler, %70 ise uyku ve katapleksi nöbetlerinde görülür. Bu hastalıklar, amfetomin, metillfenidor, imipramin ve clopramin gibi uyandırıcı ilaçlar kullanarak tedavi edilebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.