Ninjutsu, her ne kadar dövüş sporları arasında gösterilse de, aslında bir dövüş sporu değil; bir hayat öğretisidir. Zaten, sırf bu nedenle de, müsabaka ve yarışmaları yapılmamaktadır. Ninjitsu sporcularının kuşak sıralaması ise, beyaz, yeşil ve siyah şeklinde sıralanabilmektedir.
Ninjutsu öğreti, ki kimi kaynaklarda sanat diye de tabir edilmektedir, tarih boyunca 2 sağlam ekole bağlıydı. Bu ekoller, Koga ve İga ekolleridir. Koga ve İga ekolleri, farklı bölgelerin isimleri olsa da birbirlerine benzeyen ekollerdir. Günümüzde, Koga stili yok olmuştur. Çünkü, bu ekolün son ustası Fujita Seiko, hayata veda etmiştir. İga Ryu ise, Soke Masaaki Hatsumi ustanın önderliğinde öğretilerini yaymaya ve tanınmaya devam etmektedir. Bu ustanın okulunun ismi ise, Bujinkan'dır. Bujinkan okulu, 3 farklı ninjutsu okulunu bünyesinde bulunduran, daha geniş bir yelpazeyi içeren ve ömür boyu da sürecek olan bir eğitim sistemini temsil etmektedir. Ülkemizde de Bujinkan okulunu temsil eden bir usta ve eğitim alanı bulunmaktadır.
Ninjutsu'nun ilginç ve önemli yanlarından biri, Feodal Japonya döneminde, zamanın ninjaları tarafından başarı ile uygulanmış ve öğretilmiş olmasıdır. Ayrıca, yine bu zamanda, ninjutsu oldukça geliştirilmiştir.
Ninjutsunun daimi amacı, ruhsal bir arınma ile mutlu bir kişilik sahibi olabilmektir. Bunların yanı sıra, bir ninjanın amacı ise kendisine, yakın çevresine ve tüm insanlık alemine barış getirebilmektir.
Ninjutsu, birden fazla dövüş sanatını bünyesinde toplayan bir sistemler bütünüdür. Belli bir kulvara itilmesi, kavram olarak doğru olmayacağı için, çeşitli dövüş sanatları ve yaşam felsefelerinden beslenmektedir. Bu sanat ve felsefelerin ışığında, ninjutsunun içinde yer alan en belirgin tarzlar ise, kılıç kullanabilme ve yakın dövüş hareketleridir.
Diğer tüm alt sanatlar ise, şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Taijutsu (silahsız dövüş)
- Kenjutsu (kılıçla dövüş)
- Sojutsu (mızrak dövüşüdür)
- Naginatajutsu (naginata dövüşüdür)
- Kusarigamajutsu (kusarigama dövüşüdür)
- Bojutsu (sopa ve asa dövüşüdür)
- Seishin - teki kyoko (manevi olarak arınma anlamına gelmektedir)
- Shurikenjutsu (shuriken fırlatma aktivitesi)
- Kayakujutsu (piro teknik ve patlayıcılar)
- Hensojutsu (kılık ve gereken kimliğe bürünebilme)
- Shinobi - iri (gizlilik ve sızma yöntemleri)
- Bajutsu (binicilik)
- Sui - ren (suyu kullanma)
- Boryaku (yöntemler)
- Choho (casusluk)
- Intonjutsu (kaçış ve gizlenme)
- Tenmon (hava durumu)
- Chi - mon (coğrafya)
Ninjutsu çalışan kişilere verilen genel isim, "ninpo"dur. Ninjutsu çalışan ninpoların içinde yer alan erkeklere "ninja", kadınlara ise "kunoichi" denmektedir.
Ninjaların kullandığı çeşitli aletler de vardır. Bu aletlerden en bilindik olanları ise, şu şekilde sıralanabilmektedir;
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.