Günümüzde üzerine fazlasıyla düşülen ve tedavisi konusunda uğraş verilen bir hastalık. Sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını engelleyen bir hastalık otizm. Toplumdan uzaklaşan ve iletişim kuramayan bireyler, bu konu hakkında her kurum aslında elinden geleni yapıyor son dönemde. Geleceği kısıtlayan ve tamamen toplumdan uzaklaşan çocuklar adına etkinlikler ve çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Otizm genellikle küçük yaşlarda, yapılan araştırmalar göre özellikle 2 ve 3 yaşlarında otizm belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. En büyük belirtiler anlama güçlüğü ve algılama bozukluğu. Zeka geriliği bu hastalıkta normaldir ancak istisnai durumlar da görülür. Zeka seviyesi normal hastalar da vardır bu yüzden zeka geriliği tam anlamıyla otizm için bir belirti değildir. Buna rağmen zeka seviyesi ne olursa olsun hasta olmayan bireylere göre onların dünyaları çok farklıdır ve algılama şekilleri ayrı bir boyuttadır. Bir annenin doğumundan sonra özürlü olma oranı %2'dir. Otistik olma durumu ise %0. 5'dir. Erkek çocuklar kız çocuklara oranla daha fazla otizme yakalanabilme ihtimaline sahip.

Tam Anlamıyla Otizm Belirtileri Nelerdir?

- Sözsüz iletişimde zorlanma

- Davranışlarda farklılık

- Yorumlama yeteneği zayıflığı

- Toplumdan uzak durma

- İkili ilişkilerde sorun yaşama

- Duygu ve düşünceleri aktaramama

- Hayalgücü zayıflığı.

Otistik bir çocuk dış dünyaya karşı ilgisizdir. İsteklerini başkasının işaretleri ya da yardımı ile belli etmeyi tercih eder ve göz temasından kaçınır. Sebepsiz şekilde ağlar ya da sürekli gülümseyebilir. Anlamsız cümleler kurar ve bunları ısrarla tekrarlayabilir.

Tedavisi Mümkün Müdür?

Otizm hastalığına henüz neyin sebep olduğu kesin ve net anlamda ortaya konulamamıştır. Aileden gelen bir hastalık olma ihtimali yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır ancak yine de kesinlik belirtisi yoktur. Otizm tedavisi için herhangi bir ilaç ya da tedavi yoktur. Kullanılan ve önerilen tedavi yöntemleri ya da ilaç tedavisi ancak onun dikkatini yoğunlaştırma, iletişim kurmasına yardımcı olma ve iletişim kurmayı öğrenmesini destekler nitelikte tedavi çeşitleridir.  Rehabilitasyon merkezlerinde yapılan işlemler de bunlardan ibarettir.  Amaç tam anlamıyla bu merkezlerde onları topluma kazandırmak ve onların da bizler gibi normal bir birey olduğunu hissettirmektir. Zaten onlar hasta değil bizler gibi normal bireylerdir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi