Gönüllü olarak çıkar düşüncesi, karşılık beklentisi olmadan birine yardım etmektir. Diğergamlık, alturistik davranış olarak da bilinen özgeci davranışı yaparken; göze girme, karşılık bekleme gösteriş yapma gibi düşünceler yoktur.
Eğer bize çıkar sağlayacağı düşüncesi ile birine yardım edersek, bu yardımsever bir davranıştır. Özgeci davranış değildir. Çünkü özgeci davranışta tamamen gönüllülük esastır ödül beklentisi yoktur. "Bugün ben ona yardım edeyim, benimde ihtiyacım olduğunda oda bana yardım eder " şeklinde düşünmek söz konusu değildir. Özgeci davranışta bulunurken çıkar beklentisi olmadığı gibi, bazen kendimize zarar vermeyi içerebilir. Yani ne pahasına olursa olsun yardım etmektir. Bu davranışın sonucunda kendimiz için olumsuz sonuçlar ortaya çıkacağını bilsek de, zor durumda kalsak da gönüllü olarak davranışta bulunmaktır. Kısaca davranışın sonucuna bakmayız, bedelleri ağır olsa bile yardım ederiz.
Özgeci davranış empati ile yakından ilgilidir. Karşıdaki kişinin duygusal durumunu, şartlarını anlayıp kavradığımızda onunla kendimizi özdeşleştirdiğimizde, özgeci davranış ortaya çıkar. Onun duygusunu anlamak, empati yapmak bizi yardım etmeye yönlendirir. Bu davranış türü subjektif olduğu için, sosyal psikoloji özgeci davranışı araştırırken zorlanır. Fakat duyarlı olmak ve empati yapmak özgeci davranışı arttıran en önemli faktörlerdendir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.