Paraben; ilaç ve kozmetik sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan koruyucu bir kimyasal maddedir. Şampuan, saç kremi, tonik, nemlendirici, bronzlaştırıcı kremler, tıraş losyonu, parfüm gibi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız birçok ürünün içeriğinde bulunmaktadır.
Yaygınca kullanılmasındaki en temel sebep düşük maliyetli olmasındandır. Yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra vücudumuza zararlı olan bir maddedir. Öyle ki; meme kanserine yakalanan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, tümörler üzerinde doku başına 20 nanogram paraben tespit edilmiştir. Ayrıca parabenler östrojeni taklit eden bir kimyasal madde olarak bilinirler.
Kullanılma Sebebi
Paraben, raf ömrünü uzatıcı etkiye sahip olduğundan çok sık kullanılmaktadır. Zararlı olan bu madde egzama gibi ciltte tahriş edici yan etkilerde oluşturabilmektedir. Kozmetik sektöründe kullanılan hammaddelerin yasa gereği (tüketiciyi bilgilendirmek amaçlı) etiket üzerinde yazılması zorunludur. Parabenlerin etiket üzerinde yazılışı methylparaben, ethylparaben, benzylparaben veya buthylparaben şeklindedir.
Bilerek veya bilmeyerek günlük hayatımızda hepimizin ayrılmaz parçası olan birçok ürünün içerisinde az-çok bulunan bir kimyasal madde olan paraben, farkında olmasakda hayatımızın büyük kısmını etkisi altına almış bulunmakta. Peki, parabenin kullanılmadığı ürünler yok mu? Elbette var.
Alacağımız ürünlerde dikkat etmemiz gereken noktalar;
- Alacağımız ürünlerin içeriğine göz gezdirmeliyiz. "İçindekiler" kısmını okumalıyız.
- Alabiliyorsak organik ürünler tercih etmeliyiz.
- Aldığımız ürünlerdeki üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat etmeliyiz.
- Şampuan, krem, duş jeli gibi ürünlerin kapağının açık bırakılmaması gerekmektedir.
- Kozmetikleri başkalarıyla paylaşmanın mikrop ve hastalıkları da paylaşmak anlamına geldiğini unutmamalıyız.
- Özellikle krem sürmeden önce ellerimizi yıkamalıyız.
- Cilt bakımı için kullanılan ürünleri aşırı miktarda kullanılmaması gerekir.
- Birçok kozmetik ürün içerisindeki koruyucular sebebiyle yaklaşık olarak 3 yıl süreyle bozulmadan saklanabilmektedir. Eski kozmetik ürünlerini atın, süresi geçmeyen ürünlerinizi ise buzdolabında veya oda sıcaklığında saklamaya özen gösterin.
Tüm bunlara dikkat etmeliyiz elbette ama şunu da unutmamalıyız ki tıbbi otoriterler kozmetik ürünlerinin içeriğini tam olarak açıklanmasını zorunlu tutmamaktadır. Alacağımız ürünlerin sağlığımızı olumsuz yönde etkilemesine izin vermeyelim. En azından almadan önce içeriğine bir göz gezdirelim. Sağlıklı günler. .
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.