Doğada var olan bütün canlılar gibi bitkilerde nesillerinin devam etmesini isterler ve bir şekilde bunu gerçekleştirmeyi de başarmıştırlar. İnsanlar ve hayvanlar, çiftleşme yolu ile varlıklarını devam ettirmeyi başarmışlarken; diğer canlılar yani bitkiler de nesillerini devam ettirebilmek için gerek tohum yöntemi ile gerekse yeni filizler vererek bunu başarmıştırlar. Tohum yöntemi ile neslinin devamını sağlamak isteyen bitkiler de mümkün olduğunca, çok tohumlarının kendinden uzakta olmasını isterler ki, yaşam alanları genişlesin ve yeni gelen fidanlar kendilerine zarar vermesin.
Çam ağaçlarının kozalakları yeteri kadar olgunlaştığında, kozalak içerisinde bulunan tohumlar rüzgârın da etkisi ile beraber etrafa yayılarak nesillerinin devamını sağlamaktadırlar. Bir başka örnekte çam kozalağından çok daha büyük olan Hindistancevizi ağacından verelim. Hindistancevizi'nin meyveleri düştüğünde genellikle deniz akıntıları ile beraber farklı yerlere sürüklenmekte ve yaşam alanlarının genişlemesini sağlamaktadır. Hura ağacının boyu 40 metreyi bulmaktadır. Ağaç çok sayıda sivri diken ile kaplıdır. Dikenleri özellikle ana gövde üzerinde yoğunlaşmıştır. Yaprakları kâğıt gibi ince bir yapıdadır ve 60 cm. uzunluğundadır. Yeteri olgunluğa ulaşan meyveler, kabak görünümündedir ve 5 ile 8 cm. uzunluğa sahiptirler.
Tropikal bölgelerde, özellikle de Amerika'’nın tropikal bölgelerinde yetişen hura ağacının meyveleri, yeterince olgunluğa ulaştığı zaman büyük bir gürültü ile beraber patlar, patlama esnasında tohumlar 12 metre kadar uzağa gidebilmektedir. Bu patlama sırasında tohumlar bir cama çarpsalar, o camı patlatacak kadar sert şekilde ilerlemektedirler. Hura ağacının tohumları oldukça uzağa fırlamaktadır. Böylece toprak ile buluşan hura tohumları yeterli nem ve sıcaklık ortamına kavuşunca yeni fidanların oluşmasını sağlamaktadırlar. Ana ağaçtan uzağa düştükleri için de hızlı bir şekilde yayılmaktadırlar.
Hura ağacı, tıpta kullanılmak üzere ve süs için de yetiştirilmektedir. Tıpta; cilt hastalıklarında, romatizma da, bağırsak solucanlarının tedavisinde ve en önemlisi de özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde göz yaşartıcı gaz olarak kullanılmaktadır. Huranın meyvesinin kabuğu, cüzam hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.