Teknolojinin bizlere sunduğu ve vazgeçilmezlerimizden biri olan bir ürün televizyon. Zamanımızın büyük bir kısmını televizyon başında geçirdiğimiz ortada. Takip edilen diziler, futbol ve basketbol mücadeleleri, filmler, yarışma programları...
Aklınıza gelebilecek daha birçok türde ve tarzda yayın. Peki izlediğimiz diziler ya da filmler neye göre seçiliyor ya da ekranda takip ettiğimiz bağımlısı olduğumuz dizilerin bir ölçütü var mı? Tüm bu soruların tek bir cevabı var aslında Reyting kaygısı.
Reyting Nedir?
İzlenme payına göre değerlendirilen ve AGB tarafından 1988 yılından beri gerçekleştirilen ölçme olayıdır. Yaklaşık 2200 haneye yerleştirilen ve bizler tarafından bilinmeyen reyting ölçme cihazları o gece ya da o gün en fazla izlenen programları liste halinde ortaya koyuyor bu işlemi az önce belirttiğim gibi AGB gerçekleştiriyor. Adaleti konusunda bir belirleyicilik yok ancak daha fazlasını gerçekleştirmekte şu an için mümkün değil.
Reyting Sisteminin Amacı Nedir?
Reyting izleyiciyi etkileyen bir durum değildir. Takip eden kitleye bir getirisi ya da faydası kesinlikle yoktur. Reyting ölçme işleminin tek amacı televizyon kanalları ve reklam şirketlerinin işlerini kolaylaştırmak. Şöyle düşünün sürekli takip ettiğiniz bir dizi var ve sizin gibi bu dizinin milyonlarca takipçisi var reklam şirketleri araştırmalara başlayarak o dizinin kanalına reklam teklifi sunuyor ve böylece daha fazla kitleye bu şekilde hitap ediyor.
Bunun yanı sıra, televizyon kanalları yaptığı yayınların ne kadar başarılı olduğunu ve takipçileri olup olmadığını bu sayede öğreniyor buna bağlı olarak program devam ediyor ya da kaldırılıyor.
Reyting Sisteminin Güvenilirlik Sorunu:
Son günlerde reyting sisteminin kaldırıldığı haberleri ne kadar doğru bilinmez ancak bu sistem ekipler tarafından güvenilir olarak takip ediliyor. Bazı kesimler 2000 kişi tüm ülkeyi nasıl temsil edebilir bu basit bir işlem diyerek konuşsa da televizyonların gerçekleştirdiği anketlerde bile bu sistemin ne kadar başarılı olduğu ortaya çıkıyor. Araştırmacılar bu konu hakkında sistemin gidebileceği son noktanın bu olmadığını belirtmiş yani bu demek oluyor ki bu sistem daha da geliştirilebilir ancak şu an için sanırım bu sistem yeterli görülüyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.