Günümüzün, belki sağlık açısından sorun oluşturmasa da, görünüş açısından sorun olabilen en büyük sıkıntılarından birisidir saç dökülmesi. . Saçlarımızın yapısına ve günlük hayatımızdaki olgulara, dış faktörlere göre değişen saç dökülmesi nedir, nasıl olur bunlara bakacağız şimdi.

Saçlarımızın büyüme döngüsü, birbirini izleyen, 3 fazdan oluşur, bunlar anajen, katajen ve telojendir. Saçın büyüdüğü ve geliştiği dönem anajen fazdır, gerileme dönemi katajen faz, dinlenme dönemi ise telojen fazdır.

Saç dökülmesi, hem erkeklerde hemde kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır, saç dökülmesinin tedavisine bir uzman hekimden destek alınarak başlanmalıdır. Saç dökülmesi geçici ve kalıtımsal olmak üzere iki türlüdür.

Geçici Saç Dökülmesi'ne bakarsak, yapılan araştırmalar, günlük ortalama 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu göstermektedir. Bu dökülen saçlar, anajen-katajen ve telojen faz evrelerini tamamlayarak, vücuttan ayrılan saç telleridir. Genellikle yerine yenisi çıkmaktadır. Eğer günde 100 tel saçtan daha fazla dökülüyorsa, o zaman saç dökülme sorunu var demektir.

Saç dökülmesinde en büyük sorunlardan biriside ağır strestir. Herkes bunu kendi hayatında görebilir ki, stresli dönemlerde özellikle daha fazla saç dökülmektedir.

Bir diğer etken, gebelik ve doğumdur. Bu süreçte oluşan hormonal değişimlerde saçlarımızın dökülmesine neden olabilir. Bu sorun genellike doğumdan 6-7 ay gibi bir süre sonra ortadan kalkar.

Dengesiz yada yetersiz beslenme de saç dökülmesine neden olabilir. Özellikle vücutda B serisi vitaminlerin eksikliğinde meydana gelebilir.

Hormonal ve genetik hastalıklarda saçların dökülmesine neden olur. Yüksek ateşli bir hastalıktan 3-6 hafta sonra saçlarda dökülme görülebilir.

Saçların en büyük düşmanlarından biriside kozmetik ürünlerdir. Buna saç dökülmesine karşı olduğu idda edilen sampuanlarda dahildir. Saç boyaları, jöleler, ve diğer bütün kozmetik ürünler saçlar için son derece zararlıdır.

Kalıtımsal saç dökülmesinde ise, durum biraz daha farklıdır. Erkeklik hormonunun saçlar üzerinde olumsuz etkisi vardır, güçlü saç tellerini zamanla ince tüylere dönüştürerek saçın büyümesini engeller ve saç kökünün işlevlerini olumsuz etkiler.

Olağan saç dökülmesi olarak tabir edilen, androgenetik alopesidir. Erkeklik hormonu olan andorenlere bağlı olarak 20-30 yaş aralarında genetik yatkınlığın fazla olduğu kişilerde oluşan saç dökülmesidir. Hem erkeklerde hemde kadınlar da anrojen hormonu bulunur. Fakat herkesin saçlarının dökülmemesinin nedeni, saçları dökülenlerde androjen reseptörlerinin fazla olması nedeniyle hormon normal düzeyde bile olsa saç üzerindeki etkisi artar. Yine reseptörlerin hassas olması, ve alfa redüktaz enziminin aktivitesinin fazla olması da saçların dökülmesine neden olabiliecek etkenler arasındadır.

Hormon etkisi olarak bakarsak, androjen hormonu olan testosteron, alfa-5 redüktaz enzimiyle DHT ye dönüştürülür. DHT ise saç köklerindeki reseptörlere bağlanır ve saç köklerinde küçülmeye neden olur. Küçülen köklerde zayıf, ince ve renksiz saçlar oluşur. Bir süre sonrada bu saç kökleri yok olur.

Alfa-5 redüktaz, erkeklerin üreme dokularında ve genital bölge ile karaciğerde yüksek kosantrasyonlarda bulunan bir enzimdir. Testosteron ile birlikte DHT nin oluşmasını sağlar. Bu enzimin az olduğu kişilerde saç dökülmesi görülmez.

Peki saç dökülmesine karşı neler yapılabilir derseniz, piyasa da bulunan her marka saç dökülmesine karşı etkili olarak satılan sampuanlar ve saç bakım ürünleri bu konuda oldukça yetersiz kalmaktadır. Şöyle bir yaptığım araştırmada, bu tür sampuanlar saç dökülmesine karşı etkin bir rol oynasa dahi bu geçici olmakta ve şampuan kullanımı bırakıldıktan sonra daha fazla şekilde saç dökülmesiyle karşılaşılmaktadır. Nadirende olsa, bu yöntemle şifa bulanlar olmuştur. Bunun yanı sıra eczanelerde satılan minoxil olarak bilinen sprey ilaç vardır ki, içlerinde en etkilisi budur. Ancak minoxil'in vücud hormonlarını bozduğunu belirtmek gerekir. Özellikle yukarıda anlattığımız gibi, saç dökülmesine neden olduğu için erkeklik hormonunu da etkilemektedir bu ilaç, ki sanıyorum kimse saçları için, böyle tehlikeli ve sağlıksız işlere kalkışmaz. Bunun yanı sıra diğer yan etkilerini de unutmamak gerekir.

Saç dökülmesine karşı, yapabileceğiniz en etkin yöntem, zeytinyağlı defne sabunlarıdır. Hem doğal ve hiçbir yan etkisi olmamakla birlikte hemde saçlarınızı besler, bakımını yapar ve yumuşacık olmasını sağlar. Kendiniz evde bile yapabilirsiniz, ancak karışımını iyi hazırlamak gereklidir. Yoksa saçlarınızın daha fazla dökülmesine neden olabilir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi