Bazı insanlar çok yemek yerler fakat kilo alamazlar. Bunun en önemli nedeni bazı hastalıkların kilo almasını engeller. Bunlardan bazıları ateşli hastalıklar (örneğin grip) bağışıklığı zayıflatan kanser ve türleri, tiroid bezinin fazla çalışması gibi etkenler kilo alamamanıza neden olabilir. Bazı kişilerde ise metabolizma çok hızlı çalışır ve kilo alamaz. Bu tür insanlar hareketli insanlar daha çok spor yapan insanlardır. Gün içinde çok fazla hareketli olmak en büyük faktördür. İkincisi ise; vücut yapısıdır. Herkesin vücut yapısı ayrıdır. Aynı kiloda aynı boyda olan insanlarda kas yapısı fazla olan kişiler kilo almada daha çok zorluk çekerler.
Kilo almak için, öncelikle bir dahiliye uzmanına görünüp, gerekli hormonal testlerden geçmek gerekir. Bu testlerden sonra eğer bir rahatsızlık varsa bu hastalık tedavi edilmelidir. Eğer bir hastalık yoksa bir diyetisyene başvurup sağlıklı kilo almakla ilgili bilgi alınabilir. Ayrıca kilo almak için, düzenli yemek yemeğe alışmalısınız. Çay ve kahveyi azaltmak gerekir. Sigarada buna dahildir. Bu tip ürünler azda olsa metabolizmayı hızlandırır. Doğru ve sağlıklı olan ayda 2-3 kilo almaktır. Böyle alınan bir kilo zayıflamanızı ve aldığınız kiloları tekrar vermenizi engeller. Bazı yiyeceklerin iştah açıcı özellikleri vardır. Bazı vitamin eksikliği de zayıflamayı tetikler. İştahı açmak için şeker oranı yüksek olan yiyecekler tercih edilmelidir. Bu nedenle güne bal, reçel, pekmez yada börekle başlanırsa bu yiyeceklerin içindeki şeker kana çabuk karışıp daha çabuk acıkmanızı sağlar. Ara öğünlerde ise meyve, meyve suyu, ekmek, poğaça gibi yiyecekler tüketilmelidir. Yani güne karbonhidrat ve şeker bakımından yüksek yiyeceklerle başlamak ve yine acıktığımızda bu öğünlerle güne devam etmeliyiz.
Özellikle yağlı yiyecekler kilo aldırır. Fakat sağlıklı kilo almak istiyorsak daha çok meyve tercih edilmelidir. Bununla birlikte makarna ve pilavı her öğüne azda olsa koymalıyız. Yağıda öğünlere dengeli bölmeliyiz. Çünkü fazla yağlı yiyecekler kolestrol ve çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.