Hem erkek, hem bayanların estetik açıdan en sık görülen sorunlardan biri sağlıksız saçların neden olduğu problemlerdir. Sağlıklı saçlara sahip olmak için, genetik faktörleri bir kenara bırakırsak, mutfakta ve banyoda yaptıklarımız çok önemlidir. Banyoda iyi bir saç bakımı ve iyi bir beslenme düzeni saç sağlığını korumak adına çok önemlidir. Bu yazımızda işin mutfak kısmına eğileceğiz.
Yetersiz düzeyde alınan besinler, diğer birçok sağlık problemlerinin yanında saç sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Saçlar donuk görünmekte, zayıflayıp hassaslaşmakta ve erken beyazlaşmaktadır. Ancak beslenme alışkanlığınızı değiştirerek, yeterli vitamin alıp saçlarınızın hem sağlığını hem de görünüşünü olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Bu konuda da en önemli noktalardan biri ne hangi vitaminlerin saç bakımı ve sağlığı açısından iyi geldiğidir. Bu vitaminleri saymadan önce de küçük bir hatırlatma yapmak gerekir. Bir vitamin veya sağlık için faydalı her hangi bir kimyasal maddeden beklediğiniz ölçüde yarar alabilmeniz için, doğal formunda tüketmeniz yani gıdalardan almanız gerekir. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz vitaminlerin, doğal olarak bulundukları gıdalar yolu ile temin edilmesi daha doğru olacaktır.
1. Folik Asit (Vitamin B9 veya Folat): Saç dökülmelerine karşı en önemli koruyucu
Folik asit, karmaşık kimyasal yapısı ile en önemli vitaminlerden biri olup, vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için hayati önem taşımaktadır. Dokuların gelişimine ve hücre fonksiyonlarının düzgün işlemesine yardımcı olur. Saçların büyümesini sağlayan hücrelerin yenilenmesini sağlamak ile sorumludur. Folik asit eksikliği, saç sağlığının bozulmasına, saç dökülmelerine ve erken beyazlaşmasına neden olabilir.
En iyi folik asit kaynağı olan gıdalar: Brokoli, mısır, portakal, hububat, et ve yeşil yapraklı sebzeler.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 400 mikrogram.
2. A Vitamini: Saç dökülmelerine karşı en önemli ikinci koruyucu
A vitamini önemli bir antioksidandır ve saç dokusu ile parlaklığını koruması ile tanınır. A vitamini saçlarınızı, çevre etkisi ile vücuda alınan serbest radikallerin saldırılarından korur ve saçı kökünden sonuna kadar kuru hava etkisine karşı koruyan, saç derisinde oluşan sebum maddesinin üretimine katkıda bulunur. Bunun dışında A vitamininin, saç dökülme etkisi taşıyan stresle mücadele konusunda önemli bir yeri vardır.
En iyi A vitamini kaynağı olan gıdalar: Karaciğer, harahindiba, havu. , brokoli, patates, ıspanak, lahana ve kavun
Önerilen günlük tüketim miktarı: 5000 IU (IU: uluslar arası birim). Hayvanlardan alınan 25000 IU miktarından fazla A vitamini toksiktir ve hem saç dökülmesine hem de diğer ciddi sağlık problemlerine yol açar.
3. C Vitamini (Askorbik Asit): Saçları serbest radikallere karşı koruyan temel vitamin
C Vitamini önemli antioksidan vitaminlerdendir. Saç derisi de dahil olmak üzere, vücuttaki kan dolaşımını arttırır. Saç kırılmalarına karşı koruyucu görev üstlenip saç büyümesini hızlandırır. Bunların yanında saç dökülmelerine ve beyazlamasına karşı da koruyucu etki gösterir. Kuru ve kırık saçlar yeterli düzeyde C vitamini tüketilmediğinin bir indikatörü olarak kabul edilebilir.
En iyi C vitamini kaynağı olan gıdalar: Yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli, turunçgiller ve maydanoz.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 1, 500 miligram
4. E Vitamini: Saç derisi sirkülasyonunu hızlandıran en önemli vitamin
E vitamini de saç derisi sirkülasyonunu arttıran ve saçların genel görüntüsü için önemli antioksidanlardan biridir. Aynı zamanda, saç hücrelerinin üretimi ve tamirine yardımcı olması ile bilinir. Bu hücrelerin sağlığı da, hem saç kırıkları ve dökülmelerini engellemek hem de saçların çabuk uzamasını sağlamak için çok önemlidir.
En iyi E vitamini kaynağı olan gıdalar: Buğday tohumu yağı, Ayçiçek yağı, safran yağı, badem, fındık, ıspanak, şalgam, pancar ve avokado.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 1000 IU. *1000 IU'dan fazla miktarda E vitamini kan basıncını arttırıp, kan pıhtılaşmasında negatif rol oynayabilir.
5. Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H): Saç gelişimi için en önemli vitamin
Biyotin, hücrelerin enerji üretimi için önemlidir. Keratin adı verilen, saç dökülmelerine ve saç beyazlaşmasına karşı mücadele eden lifli bir protein üretirler. Bunun yanında biyotin, saçın korteks tabakasının elastiki yapısını güçlendirir ve bu sayede kırılmalara karşı korur. Biyotin eksikliği saç derisi dökülmelerine neden olur.
En iyi biyotin kaynağı olan gıdalar: Pazı, çiğ yumurta sarısı, karaciğer, dut, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstık.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 35 mikrogram
6. Vitamin B12: Saç gelişimi için en önemli ikinci vitamin
B12 vitamini, vücudun hayati tüm organlarına gerekli olan oksijeni sağlayan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda olduğu gibi, DNA oluşumunda da temel bileşenlerden biridir. Saç kökleri, vücudun diğer organlarında olduğu gibi oksijene ihtiyaç duyar. Eğer yeterli miktarda oksijen alamazsa saç kökü ölür ve bu da saç dökülmelerine, erken beyazlamaya ve yavaş büyümesine neden olur.
En iyi B12 vitamini kaynağı olan gıdalar: Karaciğer, istiridye, midye, ahtapot, uskumru, yengeç, dana eti ve peynir.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 5 mikrogram
7. Niasin (Vitamin B3): Saç zayıflamasına karşı koruyucu
Niasin vücudun enerji üretimi için önemlidir. Kan damarları ve kılcal damarların genişlemesini sağlar ve saç derisi de dahil olmak üzere vücuttaki kan dolaşımının artmasına neden olur. Bu artış sayesinde saç büyüme hızı artarken saç incelmesi engellenir. Yapılan çalışmalara göre, biyotin ile birlikte alındığında etkisinin arttığı gözlenmiştir.
En iyi niasin kaynağı olan gıdalar: Maya, pirinç, karaciğer, tonbalığı, kırmızıbiber, fıstık, tavuk ve kuru domates.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.