Cep telefonları piyasaya sürülürken özellikleri arasında SAR değerine de yer verilir. Çoğu zaman insanlar diğer teknik bilgiler gibi gözardı ederler. Ancak bu değerin önemi büyüktür. İşte bu yüzden belirli standartlar getirilmiş ve bu standartlar dışına üretim esnasında çıkılmamıştır. SAR' ın açılımı Specific Absorption Rate' tir. Yani Türkçesi ile Özgül Soğurma Oranı' dır. SAR, ortamda halihazırda bulunan elektromanyetik ışınların insan vücudu tarafından emilme, soğurulma hızını ifade eder. Ortamdaki bu enerji vücut tarafından emilince ısı enerjisine dönüşür. Normalde ısıya dönüşen bu enerjinin hissedilebilmesi gerekir. Ancak bu enerji dönüşümü deri altında gerçekleştiği için deri üzerindeki uyarıcılar etkisiz kalır. Bundan dolayı insan bu elektromanyetik dalgaların farkına varamaz. İşte bu yüzden bu dalgaları yayan cihazları devletler denetler. Özellikle son dönemlerde cep telefonlarıyla bu değer gündeme gelmeye başladı. Hatta öyle ki dikkate değer bir unsur haline geldi ve cep telefonu seçimlerine az da olsa etki etmeye başladı.

Cep telefonları üzerinden gitmek gerekirse, bu elektromanyetik dalgaların insan vücuduna etkisi şu şekilde gerçekleşir. Cep telefonları bilindiği gibi baz istasyonları ile etkileşim halindedir. İşlevini yerine getirebilmesi için bu baz istasyonları ile bizim göremediğimiz bir şekilde, bu dalgalar aracılığıyla iletişime geçerler. Bu dalgaların açığa çıkması da vücudun ve özellikle insan beyninin ısısının artmasına sebep olur. Bu ısı artışı da vücut ve beyni olumsuz etkiler. İşte bu yüzden devletler tarafından standartlar getirilmiş ve bu standartları yakalayamayan cihazların satışına yasaklar koyulmuştur.

Standartların dışında bulunan SAR değerlerinin insan vücuduna kısa zaman zarfı içinde şöyle etkiler yapar: Görüş mesafesinin azalması, halsizlik, stres, hafıza zayıflıkları, hamile bayanlar için düşük riski, dikkat eksikliği, baş ağrısı, tümör riski ( özellikle beyin tümörü ), duyma bozuklukları. Uzun vadede ise erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini olumsuz etkiler ve insanlarda yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi bozukluğu, lenf kanseri, gen bozukluklarına sebep olur.

SAR değeri, cihazların laboratuvar ortamında özel modellemeler yoluyla ve robotlar aracılığıyla ölçülür. Böylece 1 kilograma kaç elektromanyetik dalga düştüğü hesaplanır. Ortaya çıkan değer Watt/kg. olarak ortaya konur. Dünya üzerinde bu değere ilişkin en kabul gören 2 standart vardır. Birisi bizim de kabul ettiğimiz AB tarafından ortaya konan standarttır. AB standartlarına göre SAR değeri cihazlarda 2 W/kg. ' dır. Diğer standart ise ABD' nin ortaya koyduğu ve 1. 6 W/kg. olarak belirlediği standarttır. Tabi bu rakamlar üst limitlerdir. Halk sağlığı için 0. 08 W/kg. uygun görülmekte ve önerilmektedir. Bu değerin üstü tehlikeli görülse de cihaz üretiminde belirlenen standartlar hala zorlanmaktadır. Cep telefonlarındaki SAR değerlerine baktığımızda durum ortaya açıkça konmaktadır.

İşte bazı cep telefonlarının SAR değerleri şöyledir:(Düşük değer daha zararsız demektir)

MODEL-SAR DEÄžERİ ( W/kg. )

Sony Xperia S - 0. 78

Sony Xperia P - 0. 78

Sony Ericsson Xperia Arc S - 0. 66

Sony Ericsson Xperia Arc - 0. 66

Sony Xperia U - 1. 65

Sony Xperia Sola - 1. 25

Samsung GT-i9001 Galaxy S Plus - 0. 346

Samsung GT-i9100 Galaxy S II - 0. 338

Samsung GT-i9003 Galaxy S - 0. 31

Samsung GT-i9250 Galaxy Nexus - 0. 30

Samsung GT-i9300 Galaxy S III - 0. 21

iPhone 4S - 0. 99

iPhone 4 - 0. 93

iPhone 3G - 0. 56

HTC Desire HD - 0, 826

HTC ChaCha - 0, 822

HTC Desire - 0, 752

HTC One S - 0. 69

HTC One X - 0. 68

BlackBerry Bold 9790 - 1. 56

BlackBerry Curve 3G - 9300 1. 42

BlackBerry Bold 9700 - 1. 36

BlackBerry Curve 9320 - 1. 24

BlackBerry Curve 9360 - 1. 22

Nokia Lumia 710 - 1. 30

Nokia N77 - 1. 28

Nokia 808 PureView - 1. 23

Nokia C6 RM 624 - 1. 21

Nokia C3 RM 640 - 1. 18

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi