Semantik kelimesini sözlük karşılığına baktığımızda karşımıza "anlambilim" çıkmaktadır. Peki bu anlam bilimi veya diğer adıyla semantik ne demektir? İnsanoğlu var olduğu zamandan beri iletişim ihtiyacı duymuştur. Bu iletişim ihtiyacı sözlü ve yazılı olarak sağlanmıştır. Bunu gerçekleştirirken de belli alfabeler üzerine belli cümleler oluşturulmuş ve iletişim gerçekleşmiştir. Dilin en büyük araç olduğu bu iletişim şeklinde ortaya çıkan bu oluşumda, anlam kavramı gelişti. Bu kavram da insanoğlunun birbirini anlaması demektir. İşte bu anlam ilişkisinde semantik devreye girer ve 2000 yılı aşkın süregelen bu döngüyü inceler.
Semantik, bu incelemeyi iki şekilde gerçekleştirir. Bunlar; felsefi ve bilimseldir. Anlambilim, felsefi olarak incelendiğinde kelimelerin arasındaki ilişki ön plana çıkar. Yani, Türkçe derslerinde sıkça duyduğumuz kelimenin düz anlamı, yan anlamı gibi nitelikler, burada anlambilim'in felsefi incelemesine girer. Birde olayın bilimsel yüzü vardır. Dilbilimsel olarak adlandırılan bu inceleme de ise, anlambilim'in zaman içerisindeki değişimi önemlidir. Buradaki değişim de dilin yapısındaki düşünce-anlam ilişkisi incelenir.
Sonuç olarak semantik, diğer adıyla anlam bilim'i bizi biz yapan en önemli iletişim aracımız dilin ortaya koyduğu ürünleri incelerken bunlar arasında olaya mantıksal ve bilimsel yaklaşımlar getirip bir kuram oluşturur ve bundan sonuç çıkarır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.