Sözle, bakışla ya da bir nesneyle yapılan telkin sonucu sağlanan uyku durumudur. Kendinden geçme durumudur. Hipnoz sırasında bilinç uyumuş olsa da yok olmuş değildir. Kişi dikkatini özetlemek olanağını saklamaktadır. Hipnoz tedavi amaçla da kullanılmıştır. Bu yöntem ilk kullanan bilim adamı, "FRANZ MESMER"(1734-1815). Bu yönteme bilimsel nitelik kazandıran Fransız nöroloji uzmanı "JEAN-MARTİN CHARCOT", olmuştur. (1825-1893)

HİPNOZ SIRASINDA KİŞİ NELER YAPAR?

Gerçekte telkinle uyutulan kişi yürüme, ayağa kalkma gibi hareketleri ve normal bir kişi için son derece zor ve yorucu olan davranışları yerine getirir. Hipnoz sırasında deneğin belirli ölçüler içinde kendisine hipnozite eden kişiye boyun eğer. Sorulara yanıt verir ve bir takım buyrukları yerine getirir. Ancak kişinin derin ahlak duygularına uyuşmayan buyrukları yerine getirdiği durumlara rastlanmamaktadır.

HİPNOZ HANGİ HASTALIKLRADA KULLANILIR?

Histeri belirtileri ve siğil vakalarında, parmak derilerini koparma, tırnak yeme gibi en basit alışkanlıkları gidermek ve bastırılmış anıları ortaya çıkarmak için bu yöntem kullanılır. Akıl hastalıklarında da olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Akıl hastalarının birçoğunun hipnoza karşı oluşu çoğu kez sayıklama tepkilerinin doğmasına neden olur. Psikolojide ise göz kamaştırıcı yapay başarılar elde edilmiştir. Bu yöntemle kişi saplantılarından, korkularından, kekemelikten kurtarılır. Fakat hastalığın kökeninde varlığı bulma eğilimi olduğundan elde edilen sonuçlar sürekli olmayabilir. Hastalık belirtileri ortaya çıkaran da bu eğilimler olduğu için bir belirti kaybolduğunda yerine yenisinin çıkması olasılığı çok yüksektir.

HİPNOZ NASIL YAPILIR?

Hipnoz haline gelme durumu hipnotizmacının kendine özgü niteliklerden yararlanarak, büyüme ve telkin teknikleriyle(sabit bakışlar, sözle telkin vb) uyutulur. Uyutulan, yani hipnoze edilen kişi ne kadar çok etkileniyorsa ve gerginlikten ne kadar uzaksa o kadar kolay hipnoz olur. Hipnoz üç yöntemle gerçekleştirilir. Göz ve bakışın sabitlenmesi veya göz kapaklarının bastırılarak sağlanan, "LETARJİ", parlak ışık veya büyük gürültüyle sağlanan "KATALEPSİ", ve nihayet "UYURGEZER" evresi.

Hipnoz olgusu, pek çok panayır ve sirk gösterilerinde yer almaktadır. Bunların çoğu ustalıkça aldatmacadır. Bununla birlikte bazı numaralarda hele ki hayvanlar üzerinde yapılan hipnozda tamamen gerçeklik payı vardır. Bir hindiyi yukarıdan aşağı doğru sallayarak hipnoze etmek son derece kolaydır. Ve bir yılanı hipnoz edenler ise yılanları müzikle değil el hareketleriyle hipnoz ederler.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi