Sigara bildiğimiz gibi sağlığa son derece zararlı ama bazı kişiler tarafından bir türlü vazgeçilemeyen bağımlılık yapan bir madde. Tarihçesine baktığımızda çok eski zamanlara dayanır ama kimlerin bulduğu üzerine kesin bir bilgi yoktur sadece m. ö 18. yy'da Amerika kıtasına, İspanyoların getirdiği sanılmaktadır. İlk çıkış amacının sindirim sorunu çekenlerin sorunlarını gidermek için çıktığı daha sonra yüksek bağımlılık yaptığı ve çok zaralı olduğu anlaşılıp bu yöntemden vazgeçildiği konusunda net olmayan bilgiler vardır.
Sizin için gidip gördüğüm Biritish American Tobacco ( BTA ) Samsun fabrikasından edindiğim bilgileri aktarmak isterim. İlk başta bu fabrika tekele bağlı olup 2008 yılında 1. 7 milyar dolara özelleştirme sonucu aldıklarını belirttiler. Dünyada %13'lük sigara dağıtım payına sahip olan bu firmenın tek rakiplerinin %16'lık bir paya sahip olan Filips Morris olduğunu belirttiler. Global bir pazara sahip olan BTA'nın Samsun fabrikası geçen sene dünyada 3. bu senede dünyada 5. en çok üretim yapan fabrikaymış. Bünyelerinde mühendis, pazarlama, insan kaynakları v. b birçok alandan ekip bulunduran bu firma gerçekten bir ekip çalışması içerisinde.
Nasıl Üretilir?
İlk olarak çeşitli yerlerden farklı özelliklere sahip her biri 200 kg. olan balyalanmış tütünler fabrikalara geliyormuş. Bu tütünler yaklaşık %8-10 nemlilik oranında olduğu için ufalanacak seviyedeymiş. Bu tütünlerin nem oranını arttırmak için ilk başta şok buhar uygulaması yapılarak tütünün gözenekleri açılıp daha sonra yıkanarak yaklaşık % 25'lik bağıl neme ulaştırılıyormuş. Bu işlemden sonra tütün esneklik kazandığı için 1 milimetre çapında ufak parçalar halinde kıyılıyomuş. Şok şeklinde sıcaklık uygulanıp tütünün şişerek patlama şeklinde dagılmasından faydalanarak daha çok hacimde tütün elde ediyorlarmış. Farklı tütünlerin kimyasal özellikleri belirlenip hangi marka sigara üretmek istiyorlarsa o sigara için hazırlanmış reçeteye bakıp tütünlerin özelliklerine göre büyük kazanlı makinalarda harmanlıyorlarmış. Endistürü mühendislerinin ürettikleri sigara filtreleri ve kağıtlarını kullanarak bu tütünleri makinalarla sarmaya başlıyorlarmış. Bu makinalar sayesinde dakikada 10. 000 adet sigara üretimi yapıyolarmış. Farklı ülkelerin farklı damak tadları olduğu için üretilen prosesin Ar-ge'sini nasıl yapıyorsunuz diye sorduğumda çok ilginç bir cevap aldım. Üretilen prosesi belli bir özel içicilerinin belirlediğini söylediler. Şaka sandığım bu durum gerçekmiş ve yaklaşık bu içiciler yaklaşık 30 senedir bu firmanın bünyesindelermiş. Sadece bunlar değil dediler tabi. Dumanının özelliğine görede kontrol yapıyorlarmış.
Reklam yapma hakları olmadığı için pazara açılmanın yollarını farklı proses üretmeklerde buluyorlarmış. Örneğim yeni tasarladıkları bir sigaranın filtresinde mentol kapsülü var. Sigara bu sayede isteğe göre normal yada mentollü bir şekilde içilebiyor. Sigaranın zararlı yönlerindede gayet esnek olduklarını söylediler. Bunun için bazı maddeleri kullanmadıklarını, 18 yaş üstüne satılma oranını azaltmak için sürekli bir anket yaptıklarınıda belirttiler. Sadece müşterilerinin sigara içenler olduğunu, sigara içmeyenlerin kesinlikle hedef kitleleri arasında olmadığınıda söylediler.
Unutmayalım ki sigara pişmanlıktır.
Sigaranın insan bünyesinde neden olduğu kirlenmeyi gösteren aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm:
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.