Vücudumuzdaki organların birçok görevi vardır. Organlar; görevlerini sistematik olarak yapmakta ve birbiri ile bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Organların birinde olan durgunluk ve aksaklık birçok hastalığa neden olmakta ve ciddi reaksiyonlara yol açmaktadır. Sindirim sistemi, sadece yiyecekleri sindirmek ile görevli değildir. Vücudun gerekli enzimleri enjekte etmek gibi önemli görevleri vardır.  Kişinin daha sağlıklı bir birey olması içi; vitamin, protein, yağ, mineral gibi maddelere ihtiyacı vardır. Hastalıklardan korunmaya sağlayan ve bünyeyi sağlam yapıya kavuşturan bu maddeler, sebze, meyve, baklagiller gibi yiyecek türlerinde bulunmaktadır. Bu yiyecekler vücuda alındığında sindirim sistemi hemen devreye girmektedir. Küçük parçalar haline getirdiği yararlı besinleri, kana, hücrelere, organlara enjekte eder. Bu görevi kan dolaşımı vasıtası ile gerçekleştiren organ; ayrıca karbonhidrat, su bileşenlerini, ihtiyaç duyulan organlara ve hücrelere iletir.

Sindirim sistemi tek başına görev yapmaz. Onunda bağlı olduğu farlı organlar vardır. Ağız, diş, tükürük salgısı, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve son olarak anüs, sindirim sistemi organlarıdır. Sindirim sistemin en iyi yardımcıları da karaciğer ve pankreastır. Sindirim mekanizması ağızdan alınan besin ile başlar. Diş yoluyla parçalara ayrılan yiyecekler, tükürük salgısı ile yumuşatılarak daha kolay parçalanır hale gelir. Besinler yutak yolundan geçerek yemek borusundan yoluna devam eder. En son ve önemli görev midedir. Mide aldığı besinleri kendine has suyu ile karıştırır. Ve proteinleri ayırarak kimyasal sindirim işlevini gerçekleştirir. Besinler çok küçük parçalara ayrıldıktan sonra ince bağırsaklar yardımıyla kana karışır. İnce bağırsaktan geçenler protein, karbonhidrat, protein bileşenleridir. Yani bu yararlı maddeler kana enjekte edilir. Geri kalan parçalardan ise; su ve mineraller ayrıştırılıp kalın bağırsağa iletilir. Son olarak işe yaramayan parçalar ise anüse yollanır. Buradan da doğal yollar ile atılımı gerçekleştirilir.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarını, gastroenteroloji bölümü teşhis ve tedavi etmektedir. Bu organda sorun var ise; kişide mide reaksiyonları ile kendini gösterir. Gastrit, ülser en çok görülen ve bazı besinleri tüketmeyi engelleyen hastalıklardır. Tifo, kanamalar, hemoroit, safra kesesi, spastik kolon gibi vakalar da bu organda görülen rahatsızlıklardır. Sindirim sisteminin bir diğer hastalığı da siroz'dur. Bu hastalık çok ciddidir ve iyileşme olasılığı yoktur. Çok çabuk vücuda yerleşir ve erken teşhis edilmediği takdirde, kişinin hayati fonksiyonlarını yitirmesine neden olur. Ülkemizde bu vakalar sıkça görülmektedir. Yanlış beslenme, kirli su ve yiyecekler, alkol alımı, çok gazlı yiyecek tüketimi birçok sindirim sistemi hastalıklarına davetiye çıkartır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi