02/12/2014 1:03
Tarihin sır dolu odalarından bir tanesi. Tapınaklar ve mezarlar... Birçok inanca ve kültüre ev sahipliği yapan geçmiş zaman bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Tarihçilerin son dönemlerde üzerine fazlasıyla düştüğü gizemli mezarların sırrı henüz tam olarak çözülemedi.  Bazıları kendisine ulaşmayı imkansız kılarken bazıları ise sır dolu hikayeleriyle dikkat çekmeyi başarıyor. Bu yazımda sizlere keşfedilmiş ve efsanelere sahip mezarlardan bahsetmeye çalışacağım. Mezarların bazıları yıkık dökük halde karşımıza çıkarken bir kısmı da restore çalışmalarıyla yenilikçi görünüme sahip ancak ilginç olan nokta restore çalışmalarında hayatını kaybeden işçiler ve tamamlanamayan mezarların da aralarında bulunması...

Catacombs of Paris:

1700'lü yıllar o dönemin büyük hastalığı Veba... Birçok insan bu ve bunun gibi benzer ölümcül hastalıklardan dolayı o dönem yaşamını kaybetti ve yöneticiler bu konuda sıkıntı yaşadı. İnançlarına göre tören yapmak çok meşakkatli ve uzun süreli olacaktı buna çözüm olarak kiliseye danışıldı, çok da sağlıklı bir karar olmasa da kilise ölmüş vatandaşlarını kireç ocaklarında yakmayı öngördü ve o günden sonra kilise rahiplerinin ölümleri hızla arttı.

Capuchin Catacombs of Palermo: İtalya

İtalya'nın Sicilya bölgesinde 16. yy'da kurulan kilisenin rahipleri ilginç bir karar aldı ve ölen insanları mumyalayarak depolama düşüncesini ortaya attılar. Bu düşünce kabul edildi ve uygulanmaya başlandı. Uygulama sürecinde ölen insanlara günlük kıyafetleri giydirilerek kilise altında bir mahzende onlar saklanacaktı böyle de yapıldı. Rahipler bu işlemi kendi görüşlerince daha zevkli hale getirmek amaçlı bazı ölüleri duvarlara, bazılarını ise raflara astılar ya da yerleştirdiler.  Hristiyan dünyasını şok eden bu olay tarihi bir suç ve vicdan azabı olarak betimlendi.

Westminster Abbey: Londra

10. yy'da Gotik rahipler tarafından Westminster manastırında kurulmuştur. O dönemde krallar bu alanda taç giyme törenleri düzenlerdi. İlk hedef krallar adına bir mezar inşa etmekti daha sonraları mezar ünlü isimler için ve şehrin ileri gelenleri adına düzenlendi. Bilim adamları, şairler, yazarlar ve felsefeciler gibi düşünürler için tekrar harekete geçildi ve artık sadece krallara hizmet vermiyordu. Charles Dickens,  İsaac Newton ve Darwin'de bu isimler arasında yer almaktadır.

Tana Toraja: Endonezya

Dünyanın en karmaşık ve kalabalık cenaze törenlerine ev sahipliği yapmış bir mezardır. Ölen kişinin cenazesine yalnızca yakınları ya da onu sevenler değil tüm şehir katılırdı. Onların inançlarına göre ahiret kademelerden oluşuyordu ve her ölü bir başlangıçtı bu anlamda mezarlara delikler açılır ve ölen kişinin ölümü anlattığı inanılırdı.  Balkonlardan ölüyü izleyenlerin heykelleri ölünün mezarının yanına yerleştirilirdi.

Gizemli mezarlara tarihte fazlasıyla rastlayabilirsiniz. Sizlere en bilinen ve farklı olan mezarlardan bahsetmeye çalıştım Mısır Piramitleri bunların başında gelmekte ancak özel olarak Piramitler adına hazırlanan yazıya sitemizden ulaşabilirsiniz: http://www. bilgiustam. com/misir-piramitlerinin-sirri-nedir/

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi