Anne olmuş bir kadının en eğlenceli aynı zamanda da en zor dönemleri ilk 9 ay ve sonrasıdır.  Anne için küçük meleğini korumak bu dönemde çok zordur. Arkasından koşmalar, 'hayır', 'yapma!' demesine rağmen bebek bu dönemde özellikle bunları kulak ardı eder ve nispeten 'hayırları' 'evet' olarak algılar.

9 aylık bir çocuk için her yer, her dolap, her çekmece onun için sırlarla doludur. Bu dönemde bebek kedi merakına sahiptir.  Evde 9 ayına girecek çocukların aileleri kesici aletleri, ulaşabilecek yerlerdeki ucu sivri eşyaları, ilaçları kaldırmalıdır. Bebeğin 9 aylık döneminde göz koordinasyonları ve el koordinasyonları daha hızlı gelişmeye başlar. Parmaklarını ve ellerini daha hızlı kullanmaya başlar. Fırlatma, vurma bu dönemde bebek için favori oyunlardandır.

9 aylık dönemde bebek verdiğiniz komutları rahatlıkla anladığını unutmayın! Cız ve hayır onun için korku yaratacak kelimelerdir. Yaptığı yaramazlıkları daha çok oyunlarla anlatmalısınız ki çocuk bundan zararlı bir şekilde etkilenmesin. 9 ayın sonuna doğru bebeğiniz desteksiz ayakta durmaya başlayacaktır. Tabii ki bu daha geç ve daha erken olabilir kesinlikle çocuğun gelişmesine bağlıdır. Bu ayda bebeğinizin konuşma merakı da artacaktır. Bu konuda ona yardımcı olmak annelerin en büyük görevidir. Ne kadar yardımcı olsanız da bebeğinizi konuşturmaya zorlamayınız. 18 aydan önce bu mümkün değildir. Anne ve babalar özellikle bu dönemde çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmeliler. Konuşmalı, oyun oynamalı kısaca bol bol vakit geçirmelilerdir. Bebeklerinin gelişiminde bu çok önemlidir. 9 aylık çocuk bu dönemde kendini özgür hissetse de anne ve babasına oldukça ihtiyacı vardır.

Bebeğin 9 aya gelmeden önce anne sütüyle beslenmelidir. 9 aydan sonra hala çocuğunuz emmek isteyebilir. Bir çocuk doktoruyla görüşmeli ve çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını öğrenmelisiniz. 9 aylık bir çocuk sosyal çevresinde yaşıtlarıyla oldukça vakit geçirir. Onların yaptıklarını kendisi de yapmaya başlar. Örneğin oyun oynarken ağlayan yaşıtını görürse bebeğinizde ağlamaya başlayabilir. İlgiyi üzerinde görmek ister, etrafındaki insanların ilgisini çekmek için taklitler yapar, el çırpar. Parmaklarını ve ellerini daha çok kullanmaya başlar bazı şeyleri kolaylıkla kavrayabilir. Emekler ve desteksiz yürümeye çalışır. En önemlisi de koltuklara masalara tırmanmaya çalışabilir. Nesneleri bulabilir, algılayabilir, devamlılığı olan oyunlardan soğur ve sıkılır. Anneler için bu dönemde zor olan en önemli şey bebek bezinin bağlanmasına direnir. Yatırdığınızda uyumaktan kaçabilir ve odadan çıktınız da ağlamaya başlar.

Bebeğin gelişimi için bu dönemde oyun çok önemlidir. Eğitici oyuncaklar daha sağlıklıdır. 9 aylık bebeğin güvenliği için yutabileceği nesneleri kaldırmayı da unutmayın.

Bebek dünyanın en şirin varlıklarındandır. Gelişmeleri çok yorucu olabilir fakat bir anne veya baba içinde küçük çocuğu onun için en değerli varlığıdır. 9 aylık bu süreç çok zorludur. Sabır ve sevgi çok önemlidir asla unutulmamalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi