Dünyanın her yerinde göz seğirmesi ile ilgili efsaneler anlatılır. Peki, göz seğirmesi için herhangi bir bilimsel açıklama var mıdır? Bu makalede bundan bahsedeceğiz. Hawaii'deki bir inanışa göre, göz seğirmesinin bir yabancının geleceğinin alameti olduğunu biliyor muydunuz?
Göz seğirmesi göz kapağının istemsiz hareketi yada kas spazmıdır. Çoğu kişi bu durumu yaşamıştır ve aniden başlayıp bir kaç dakika sonra kendiliğinden geçtiğini görmüştür. Ancak göz seğirmesi daha sık oluyorsa ve belirtiler bir kaç günden aya kadar uzun bir süre devam ediyorsa, bu durum sadece bir sıkıntı olmaktan çıkar. Çok nadir bazı durumlarda semptomlar o kadar şiddetlidir ki kişinin gözünü açması zorlaşır. Öyleyse şimdi göz seğirmesinin nedenlerine ve tedavi için neler yapılabileceğine bakalım.
Göz Seğirmesinin Nedenleri: Göz seğirmesinin bazı olası nedenleri sık görülenler ve nadir olanlarla birlikte aşağıda listelenmiştir. Sık Görülen Nedenler; Kuru göz -Işık hassasiyeti (fotofobi), Konjonktivit, Uyku eksikliği, Alerjiler, Stres ve yorgunluk, Hava kirliliği, Aşırı kafein ve alkol alımı, Magnezyum eksikliği, Görme problemleri, Kornea iltihabı, Benign blefarospazm, Göz kapaklarının blefarit veya inflamasyonu Benign esansiyel blefarospazm, uzun süren göz seğirmelerinin en sık rastlanan sebebidir.
Bir veya iki göz kapağındaki kasların istemsiz kasılması ile seyreden bir hastalık olup, hastanın uzun süre göz seğirmesi problemi yaşaması muhtemeldir. Tedavi edilmezse kişinin görüşünü etkileyebilir hatta yüz spazmlarına yol açabilir. Yetişkinler, çocuklara göre bu duruma çok daha yatkındır.
Nadir Görülen Nedenler: Nadir durumlarda, göz kapağındaki bu seğirme Parkinson hastalığı, Bell paralizisi gibi bazı sinir bozukluklarının bir belirtisi olabilir. -Hemifasiyal spazm göz kapaklarının seğirmesine neden olabilen başka bir nadir hastalıktır. Aynı zamanda yüz kaslarını da etkileyen nörolojik bir durumdur. Nadiren de olsa, bazı ilaçlar bu duruma yol açabilir. Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz? Göz seğirmesi çoğunlukla zararsız olmasına rağmen, aynı zamanda bir hastalık belirtisi olabilir. Öyleyse ne zaman gözden gelip, ne zaman doktora gitmeliyiz?
Aşağıdaki belirtilerden bir veya bir kaçını görürseniz bir doktora görünmeniz gerekebilir:
Göz kapaklarının iltihabı, bir hafta veya daha uzun süre gözün seğirmesi. Ciddi spazmlar nedeniyle gözünü açmada zorluk, üst göz kapağında sarkık.
Yüz kaslarının spazmları ve tedavisi: Genellikle göz seğirmesi herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden kendi başına iyileşir. Gözünüze sıcak kompres uygulayarak ya da hafifçe masaj yaparak rahatsızlığı azaltabilirsiniz. Altta yatan hastalığa bağlı olarak uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri; Kuru göz, göz damlaları ve suni gözyaşı kullanılarak tedavi edilebilir. Işık hassasiyeti nedeniyle göz seğirmesi yaşayan insanlar güneşin UV ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanabilir ya da bilgisayarda uzun saatler boyunca çalışırken parlama önleyici gözlük kullanabilirler. Eğer göz seğirmesi uyku eksikliği nedeniyle olmuşsa tek yapmanız gereken uykunuzu almaktır. Her gün en az 6-8 saat uyumalısınız. Antihistaminikler, göz seğirmesine neden olabilen alerjik reaksiyonlarda rahatlama sağlayabilir. -Göz seğirmelerinin nedeni stres ve yorgunluk ise, stresinizi azaltacak önlemler almalısınız.
Çalışırken küçük aralar vermek, egzersiz yapmak stresinizi azaltabilir. Kafein ve alkol gibi maddelerin aşırı alımı nedeniyle oluşmuşsa bunları azaltmak sorunu çözecektir. Magnezyum eksikliği göz seğirmelerine neden olabilir. Bu durumda magnezyum takviyeleri kullanılabilir. Benign esansiyel blefarospazm, botox olarak bilinen botulinum toksini ile tedavi edilebilir. Çok küçük bir miktar botox belirtileri gidermek için etkilenen bölgeye enjekte edilir. Diğer tedavi seçenekleri durumu hafifletmek için başarısız olursa, o zaman doktorlar gözün seğirmesinden sorumlu siniri çıkarmak için ameliyatı tercih edebilir. Bazen spastik kasların kaldırılmasını da tavsiye edebilirler. Yani önemsiz bir göz seğirmesi olabileceği gibi önemli bir durumda olabileceğinden ihmal etmemelisiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.