Ispanak, çocukluğumuzdan bu yana faydaları ile anlatılan ve yedirilmeye çalışılan bir besin kaynağıdır. İçerisinde A, C, E ve B grubu vitaminleri barındırmaktadır. Ayrıca magnezyum, fosfor ve iyot minerallerini de içeren ıspanak, demir yönünden de zengin olduğu iddia edilen bir yiyecektir. Ispanakta, bol miktarda da protein bulunmaktadır.
Çocuk yaşlarda, pek de sevilerek yenmeyen ıspanak yemeği, aslında zaman geçtikçe alışılan ve sevilebilen bir gıdadır. Çocukları özendirmek için izletilen, "Temel Reis" gibi çizgi filmlerde, bu yemeğin önemi vurgulanmıştır. Yapısında çok sayıda mineral ve vitamin olsa da, kimi bilim adamları ıspanağın anlatılanlar kadar besin değeri taşımadığı yönündeki açıklamalarda birleşmektedirler.
Ispanağın bir takım bilinen faydaları ise, özellikle vücudun direnci ve dayanıklılığı ile ilgilidir. Vücut dayanıklılığını arttıran, vücuda kuvvet veren ıspanak, yorgunluğu gidermekte de yardımcı bir besindir. Ispanak, yalnızca bedeni değil; zihni de kuvvetlendirmektedir. Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan öğrenme yavaşlığı ve zihinsel tembelliği gidermede de etkisi olan ıspanak, kansızlığa da iyi gelmektedir. Ispanağın bilinen en önemli faydalarından biri de, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi hayati önem taşıyan rahatsızlıklara karşı faydalı olmasıdır. Buna ek olarak soğuk algınlığı, ağız hastalıkları, boğaz ve göğüs rahatsızlıklarına karşı da, ıspanağın oldukça yararlı olduğu bilinmektedir.
Ispanak yemeği, içerdiği besin değerleri yönünden yüksek tansiyona, felç rahatsızlığına ve bilhassa da yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına karşı iyi gelmektedir. Vücudu kuvvetlendirmesi ile ilgili olarak, hamile kadınlara ve doğacak olan bebeklere güç vermekte ve onları kuvvetlendirmektedir. Ispanak, bir psikolojik etkiye sahipmişcesine, sinirleri yatıştırmaktadır. Buna ek olarak da, kişiye sakinlik vermektedir. Biyolojik olarak vücudu rahatlattığı bir başka nokta da, ıspanağın sindirimi kolaylaştırmasıdır. Bu durumla ilgili olarak, ıspanak bir idrar söktürücüdür. Belli bir dönem oldukça büyük bir sorun olan hemoroit rahatsızlığına (Basur) da iyi gelen ıspanak, yara ve yanık gibi vücudun deforme olduğu bölgelerde de iyileşmeleri hızlandırmaktadır.
Ispanak yemeği, kemikleri ve dişleri de güçlendirmektedir. Buna bağlı olarak, ıspanağın diş çürümelerini önlediği de, savunulan düşünceler arasındadır. Ispanak, kolesterolü düşürmekte ve şeker hastalığı için de yararlı olabilmektedir.
Ispanağın kullanımı nasıldır?
Ispanak, salata ve çorbalara konulabildiği gibi, başlı başına bir yemek olarak da hazırlanabilmektedir. Ispanağın kaynatılarak, suyunu içmek de vücuda kuvvet vermekte ve direnç sağlamaktadır. Anadolu'daki birçok insan ise, ıspanağın en çok börek içine konulmuş halini tüketmektedir. Ispanaklı börek, ülkemizde oldukça fazla tüketilen ve sevilen bir aperatif yiyecektir.
Ispanağın kaynamış süte batırılması sureti ile yüz ve boyun bölgesine maske yapılabilmesi, bu bitkinin cilt sağlığı açısından da yararlı olduğu bilgisini vermektedir. Uygulanan bu maske ile, sivilcelere karşı da fayda sağlanabilir. Ispanak, her ne kadar birçok yararlı etkiye sahip olsa da, romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olan hastalar tarafından yenmemelidir. Çoğu uzman, bu tip rahatsızlığı olanlara, ıspanak yemeyi tavsiye etmemektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.