Uzun yıllardır her dönem farklı bir salgın ile mücadele etmek durumunda kalan insanlar, son dönemde de Ebola Virüsü ile mücadele etmektedir. Kuş Gribi, Domuz Gribi, H1N1 vb. birçok hastalıkla yeni yeni tanışan insanoğlu şimdi de 38 yıl önceye dayanan ancak unutulmuş olan Ebola Virüsü ile yeniden karşılamış oldu.
İlk kez Demokratik Kongo Cumhuriyeti' ’nde 1976 yılında ortaya çıkan Ebola Virüsü, 2013 yılı itibariyle tekrar ismini duyururken son dönemlerde ise tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelmiştir. İlk kez Ebola Nehri yakınında bulunmakta olan bir köyde görülmüş olması nedeniyle “Ebola Virüsü” ismini almıştır. Hatta bu konuda Dünya Sağlık Örgütü, 930 kişinin bu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Öyle ise Ebola Virüsünün ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini biraz irdelemekte yarar vardır.
Nedir Ebola Virüsü?
Ebola Virüsü insanlarda ve maymun türü hayvanlar ile kirpi vb. primatlarda sıklıkla görülen ve geçmiş dönemlerde Hemorajik Ateşi ile bilinen bir hastalık türüdür. Genellikle ölümle sonuçlanan etkileri nedeniyle son dönemlerde kabus haline dönüşmüştür. Bunun en önemli nedeni olarak ölüm oranının % 90 gibi ciddi rakamlarda olması gösterilebilir. İlk olarak Orta Afrika’' nın tropikal ormanları çevresindeki yerleşim merkezlerinde görülen Ebola Virüsü, vahşi hayvanlardan insanlara bulaşan ender virüs türlerindendir. İnsandan insana da bulaşabiliyor olması nedeniyle de virüsün dağılma oranı daha fazla olan bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Ebola Virüsünün bilinen ilk doğal kaynağı meyve yarasalarıdır. Ne yazıktır ki, bu virüs ile mücadele kapsamında ne hayvanlar için ne de insanlar için bir aşı geliştirilememiştir. Ebola Virüsünün günümüze kadar Bundibugyo (BDBV), Zaire (EBOV), Reston (RESTV), Sudan (SUDV) ve Tai Forest (TAFV) olmak üzere beş farklı tür ile karşımıza çıkmaktadır.
Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?
Ebola Virüsünün araştırmalar sonucu, enfekte bir hayvanla temas sonucu insana bulaştığı varsayımı ileri sürülmüş olsa da, doğal geçiş noktası şu ana kadar kanıtlanamamış olması nedeniyle, virüsün başlangıçta insana nasıl bulaştığı tam olarak bilinememektedir. Ancak enfekte olan bir insanın başkalarına bulaştırmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan başlıcalarının şöyle özetlenmesi mümkündür:
- Doğrudan Temas,
- Salgılar aracılığı ile,
- Kan nakli ile,
- Virüsü taşıyan bireyin salgılarının bulaşmış olduğu nesnelerle temas,
- Cinsel birleşme yoluyla,
- Hasta bakımı ile uğraşmakta olanların zorunlu temas yolu ile,
- Ölen bireyin defin aşamalarındaki temas yoluyla.
Ebola Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Ebola Virüsünün başlıca belirti ve bulguları olarak; ateş, halsizlik durumu, mide ağrıları, ishal ve kusma sorunları, baş ağrıları, eklem ile kaslarda oluşan ağrılar ve iştahsızlık olarak sıralanması mümkündür.
Ender olarak tespit edilen belirti ve bulgular ise şunlardır:
Vücudun içinde ya da dışında oluşan kanamalar, kaşıntı ve gözlerde kızarıklık, nefes yetersizliği ve göğüs kafesinde oluşan ağrılar gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Bu belirtiler genellikle sekiz-on gün aralığında ortaya çıkarken, iki-yirmi bir gün aralığında da görülmesi mümkün olabilmektedir.
Ebola Virüsünden Korunma Yöntemleri Nelerdir?
- Ebola Virüsü riski olunan bölgelerde hastalığa uygun elbise, maske ve eldiven gibi koruyucu giysilerle dolaşmak gerekmektedir.
- Hastalığın tedavisinde kullanılan enjektör ve tıbbi malzemelerin kullanılmadan önce gerekli sterilizasyonların özenle yapılması gerekmektedir. Kullanılan ekipmanların ise kullanım sonrası imha edilmesi çok önemlidir.
- Her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi Ebola Virüsü ile mücadelede de el temizliği ayrı önem taşımaktadır. O nedenle ellerin sık sık hijyen sağlayıcı ürünler ile yıkanması gerekmektedir. Temasın tespit edildiği durumlarda alkol bazlı ürünler ile ellerin temizlenmesi gerekmektedir.
- Ölmüş olan hayvanlara temas etmekten kaçınılmalıdır.
- Ebola Virüsünün sıklıkla görüldüğü ülkelere yapılan seyahat dönüşünde muhakkak bir sağlık kuruluşuna müracaat edip gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.