Bordatella pertussis, adlı bakterinin vücutta hızlı bir şekilde yayılması ile meydana gelen hastalık türüdür. Bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte vücutta başta akciğer olmak üzere tedavi konusunda geç kalınırsa birçok kalıcı hastalık ve rahatsızlığa yol açabilir. Özellikle bebeklerde görülen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Beyne giden oksijenin dengesiz oluşu ve teşhis konulamaması sonucu ölüm kaçınılmazdır, bu sebeple aşıların düzenli şekilde yapılması şarttır. Bebeklerde bu hastalık farklı boyuttadır anne tarafından antikorlarla beslenerek bazı hastalıklardan korunurlar ancak su çiçeği ve boğmacaya karşı zayıf ve savunmasızlardır... Prematüre bebekler, normal zamanda doğan bebeklere göre boğmaca hastalığına daha çok yakalanırlar bunun sebebi ise; bağışıklık sistemlerinin zayıf ve güçsüz olmasıdır. İlk aşamada öksürük ile başlar ve gün geçtikçe ateşlenen bebek şiddetli öksürmeye başlar 15 gün gibi bir sürede kusma başlar ve boğmaca ilk belirtilerini bu şekilde gösterir.
Boğmaca Nasıl ve Ne Şekilde Bulaşır?
Boğmaca hastalığı, burun ve boğazdan havada dolaşan damlacıklar sayesinde bulaşır ve vücuda bu şekilde yayılır. Bu hastalığa sahip olan birisi ile yakın temas, onun öksürmesi, hapşurması şeklinde kolayca bulaşabilir. Kimi zaman hasta ile yakın bir şekilde konuşmak ya da öpüşme yoluyla temas kurmak bile bu hastalığın bulaşmasına ortam oluşturmaktadır.
Boğmaca Hastalığının Belirtileri
- Hırıltılı nefes alma
- Yemeyi ve içmeyi zorlaştıran koyu bir balgam
- Sık sık Hapşurma
- Ateşlenme
- Öksürük nöbetleri
- Bulantı ve kusma.
Hastalık belirtileri çocuklarda daha hızlı seyreder çünkü bünyeleri çok daha zayıfıt ancak yetişkinlerde bu süreç daha uzundur. Boğmaca aşısı doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bebeklerde ilk aşı 2. ayda yaptırılmalıdır. Daha sonra birer ay aralıklı 2. ve 3. aşılar yaptırılır, 16. ve 24. aylar arasında ise 4. aşı yaptırılmalıdır. 6 yaş altındaki tüm çocuklara bu aşı şiddetle tavsiye edilmektedir. Koruma süresi en az 10 yıl olarak gözlemlenmiştir.
Boğmaca Aşısının Yan Etkileri Var Mıdır?
Aşıya alerjisi olan bünye için kesinlikle önerilmemektedir bunun yanı sıra ilk aşıdan sonra nöbetlerin artması, kısık sesli konuşma, kusma, aşırı hapşurma gibi olaylar söz konusu ise aşının devamlılığı sağlanamaz.
En yakın doktora başvurarak başka bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Yan etkileri, sadece alerjisi olan ve tepki vermeyen bünyeler için geçerlidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.