İsviçrede okuyan Türk Öğrenci Ceren Bagatar, Temiz Su Sıkıntısı Çeken Yerler için Kurtarma Şişesini (Rescue Bottle) geliştirdi. Kirli suları temizleyen bu alet sayesinde, Afet olaylarının yaşandığı, savaş alanları vb. . yerlerde temiz su bulunmaması nedeniyle yayılan hastalıklar engellenecek.
Su özel bir zar aracılığıyla yüksek yoğunluktaki ortamdan daha düşük yoğunluktaki ortama getiriliyor. Buradaki özel zar, sudaki gözle görülen ve görülmeyen kirlilikleri katı-sıvı ayırt etmeksizin ayırıyor. Zarın diğer tarafında da Temiz , kullanabilinecek su kalıyor. Kurtarma şişesi 'Ters Osmosis' prensibine dayanıyor. Sıradan bir filtreden geçirilen su mikrop barındırabilecekken, Kurtarma Şişesinde temizlenen su TAMAMEN Mikropsuz, temiz bir hale geliyor.
Ceren Bagatar'ın bu icadı kirli suyu temiz suya çevirirken ishale neden olan maddeleri de tamamen yok ediyor. Böylece suyun 'Besleyici' özelliği daha da artıyor.
Kurtarma Şişesi Full Jarz ile 500 Mililitre suyu temiz hale getirebiliyor. Fakat 15 Jarzdan sonra yaklaşık 7, 5 litre kirli suyu temiz, kullanılabilir hale getiriyor. 20-50 Dolar arasında değişen bu alet kolayca taşınabiliyor. Ceren Bagatur özellikle mülteci kamplarında ve doğal afet meydana gelen bölgelerde Kurtarma Şişesinin çok yararlı ve kullanılşı olduğunu belirtiyor.
Bir de Derecesi var... 27 Ülkeden 115 Üniversite, 225 Proje katılımlı 'Küresel Su Krizine Çözüm' konulu Aspen Dizayn yarışmasında ilk 7'nin içine girdi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.