Türkiye'’de havacılık dendiği anda akla gelen ilk kurumlardan birisi olan Türk Hava Kurumu, kurulumu açısından Cumhuriyet'’in ilk yıllarına dayanmaktadır. Türkiye havacılığının geliştirilmesi amacıyla kurulmuş olan THK, 1925 yılında bizzat Türkiye'’nin kurucusu olan Atatürk’'ün emriyle kurulmuştur.
Öncelikli olarak askeri alanda kullanılmak üzere havacılığın geliştirilmesini amaçlayan THK, askeri alanın dışında turistik, sportif ve de sivil amaçlı havacılık organizasyonları da düzenleyerek havacılık sektörünü her alanda geliştirmeye çalışmaktadır. Türk Hava Kurumu, ilk kurulduğu yıllarda dernek olarak kurulmuş ve de Türk Tayyare Cemiyeti adını almıştır. Bu isim, kurumun bünyesinde 10 sene kadar kaldıktan sonra 1935 yılında kurum bugünkü ismini yani Türk Hava Kurumu ismini almıştır. Türk havacılığı dendiğinde akla gelen ilk kurumlardan biri olan THK, statü bakımından ise kamu hizmetinde bir dernek konumunda yer almaktadır. Aynı zamanda THK, Türkiye’'nin resmi Havacılık Federasyonudur. Kurumun merkezi Ankara’da bulunur ve de merkezi Ankara’da yer alır. Kurum, manevi olarak ise Cumhurbaşkanı ve de Bakanlar Kuruluna bağlı olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda kurum Ankara Valisi, Kuvvet Komutanları ve de Başbakan’ın manevi koruması altında yer almaktadır.
Kurulumu bakımından bu şekilde olan Türk Hava Kurumu, gelirlerini kuruma yapılan bağışlardan elde etmektedir. Bağışların dışında fitre, zekat ve de kurban derisi gibi bağışlarda Türk Hava Kurumu tarafından kabul edilmektedir. Türk Hava Kurumu bir kurum olduğundan dolayı kendi işletme faaliyetlerini de yürütmektedir. Kendilerine yapılan bağışların dışında kendilerine çeşitli organizasyonlar ve faaliyetler sayesinde kaynak sağlayarak çalışmalarına devam etmektedirler.
Türkiye’de havacılığın gelişmesi için çabalayan THK, havacılık sektöründe yaşanan nitelikli eleman sıkıntısı için de çalışmalarını sürdürmektedir. Türk Hava Kurumu bu nedenle, 2011 yılında Ankara’ya Türk Hava Kurumu ismini taşıyan bir üniversite kurmuştur. Türkiye havacılığına katkıda bulunmak, havacılık sektöründe yaşanan nitelikli eleman sıkıntısını en aza indirmek ve havacılık sektörüne donanımlı personel yetiştirmek gibi ilkeleri kendine amaç edilen Türk Hava Kurumu Üniversitesi bu alanda eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Günümüzde Türk Hava Kurumu Üniversitesi; 4 fakülte, 2 yüksek okul ve de 3 adet enstitü ile yüksek öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Kendine temel hedef olarak Türkiye’deki havacılık sektörünü geliştirmek olarak belirleyen Türk Hava Kurumu aynı zamanda bu hedef doğrultusunda Türkiye’deki havacılık faaliyetlerini, uluslar arası arenaya taşımak adına önemli katkılarda ve de çalışmalarda bulunmaktadır. Aynı zamanda kurum, havacılığa ilgisi olan kişilere çeşitli alanlarda kurslar da vermektedir.
Uçak, uçma ve de havacılık gibi alanlara ilgisi olan kişilere oldukça kapsamlı eğitimler veren Türk Hava Kurumu, sportif havacılık konusunda da oldukça önem vermektedir. Bu bağlamda Türk Hava Kurumu balon, model uçak, planör, yelkenkanat, paraşüt ve yamaç paraşütü gibi alanlarda eğitim vermektedir. Bu eğitimlerin dışında Türk Hava Kurumu, dünya çapında organizasyonlara da imza atmıştır. Bu organizasyonlardan en önemlileri Dünya Hava Oyunları Test Yarışları ve Dünya Paraşüt Şampiyonası’dır. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde kurulmuş olan ve kurulmuş olduğu dönemde askeri havacılık alanında oldukça önemli çalışmalarda bulunan THK, 1990 sonrasında sportif ve sivil havacılığa dair çalışmalarda bulunmaya başlamıştır.
Türkiye'’nin çeşitli noktalarında merkezleri bulunan Türk Hava Kurumu, havacılığa ilgisi olan kişilere profesyonel anlamda kurslar vererek, bu alana ilgi duyan kişilerin belki de hayallerini gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Eğitimler THK merkezlerinde yılın belirli dönemlerinde verilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.