Sebebi her ne olursa olsun kırmızı et, beyaz et, yoğurt süt ve peynir yemeyen kişilere tam vejetaryen denilmektedir. Bazı kimseler ise sadece et ve et ürünleri yememektedirler. Bazı vejetaryenler, dini sebeplerden dolayı, bazıları da beslenme sorunundan dolayı et ve et ürünleri yememektedirler. Bu tarz kişilerden bir kısmı hayvansal ürünleri tüketmemekle beraber, bu ürünlerin imalat aşamasında da kullanılan hiçbir temizlik ürününü de kullanmamaktadırlar.
Bazı dinler, et ve et ürünlerinin tüketilmesine karşı çıkmaktadırlar. Yapılan araştırmalar sonucunda vejetaryen olan kişilerin metabolizmalarında bozuklukların ortaya çıkmaya başladığını tespit etmişlerdir. Bunlardan en önemlisi B 12 vitamini eksikliğidir. B 12 vitamini vücut için çok önemli olan ve suda çözünebilen, et ve hayvansal ürünlerde bulunan vücut için mutlaka gerekli olan bir vitamindir.
B 12 Vitamin Eksikliğinin Sonucunda
* Sinir hasarı,
* Kansızlık,
* Algılama da bozukluk,
* Çarpıntı,
* Nefes darlığı,
* Baş ağrısı,
* Unutkanlık,
* Depresyon,
* El ve ayakta oluşan uyuşmalar,
* İshal,
* İştah kaybı,
* Adetlerde düzensizleşme,
* Kabızlık,
Yorgunluk ve en önemlisi ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi kronik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bütün bu rahatsızlıklara erken tanı ile zamanında müdahale edildiğinde hastalığın etkileri fazla ilerlemeden ilaç tedavisi ile sıkıntıları giderilebilir.
Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin devamı için alyuvar üretiminin kesintisiz olarak devam etmesi gerekmektedir. B 12 vitamininin eksikliği ile kan hücrelerinin yapısı bozulmaya başlar ve gün geçtikçe sayıları azalarak insan bünyesinde kansızlık hastalığının ilerlemesine sebep olur. Sinir sisteminde de önemli bozukluklara yol açmaktadır. Bütün bu rahatsızlıklardan kurtulmak için hayvansal gıdaların haricinde başka bir gıda bulunmamaktadır. Tek çaresi doktora gidip gerekli tetkikleri yaptırmak ve doktor tavsiyesi ile gerekli ilaç tedavisine başlamaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.