WordPress sadece blog yazarlarının değil aynı zamanda farklı yapılarda sitelerinde alt yapısını oluşturmaktadır. İçerik yönetim sistemleri (CMS) arasında en çok tercih edilen yapı da WordPress'tir. Kolay kullanımı ve Google dostu olması tercih edilmesinin nedenini gayet güzel açıklıyor.
WordPress'in bize sunduğu en güzel özelliklerden biri de kalıcı bağlantı ayarlarını(permalink settings) kendi tercihlerimize , optimizasyon bilgimize dayanarak yapabilmemizdir.
Burada önemli soru şudur: Kalıcı bağlantı ayarını yaparken hangi kritere göre yapmalıyız?
Tarih Odaklı Kalıcı bağlantı
Sitemiz bir haber sitesiyse veya zamanın önemli olduğu bir siteyse kalıcı bağlantı ayarında tarih kullanmalıyız.
Tarih için kullanabileceğimiz 3 tür var.
Gün %day% Ay %month% ve Yıl %year%
İstersek her üçünü de kullanabiliriz. İstersek sadece birini de tercih edebiliriz. Örneğin /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ bu şekilde bir ayar yaptığımızda yazı adresimiz şu şekilde olacaktır: http://www. bilgiustam. com/2010/11/15/wordpress-bloglari-icin-kalici-baglanti-secimi/
Özellikle haber sitelerinde kullanılmasının seo açısından da önemi büyüktür. İnsanlar belirli bir tarihteki olayı ararken sizin sitenizin tarihe dayalı url yapısından dolayı ön sıralarda çıkması mümkün olabilir. Aşağıdaki örnekte belirli bir tarihte işlenen cinayetleri arattım ve ilk 3 sonuçtaki 2. ve 3. site url yapısından dolayı karşıma çıkmayı başardı.
Kelime Odaklı Kalıcı Bağlantı
Özellikle belirli bir kelime için seo çalışması yapıyorsanız bu teknik sitenizi güçlendirecektir. Tabi ki her kelimede bu şekilde başarı sağlamak mümkün olmayacak. Benim önerdiğim şekil kelimenin ürün odaklı sitelerde veya tamamlayıcı şekilde kullanılmasıdır.
Örneğin bilgisayar incelemeleri yapan yabancı bir siteniz var. Bu sitede çeşitli markaların incelemeleri var. Her yazınızda A bilgisayar incelemesi, B bilgisayar incelemesi şeklinde kullanmak yerine www. siteadi. com/reviews/Asus-A660. html Bu kalıcı bağlantı ayar şekli ile Google'da Asus A660 Reviews aramasında ilk sayfalarda olabilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki site bu şekilde ön plana çıkmayı başarmış. Bunu kategori kökünü değiştirerek veya kategori ismini anahtar kelime yaparak da uygulayabilirsiniz ama kalıcı bağlantılar ile bu şekilde yapabileceğinizi göstermek istedim.
Kategori Odaklı Kalıcı Bağlantı
Wordpress bloglarınızda sınıflandırmanın önemli olduğunu düşünüyorsanız url yapınızı kategori isimlerini de ekleyebilirsiniz. Seo açısından yazı adreslerinin indexlenmesi önemli olduğu için bu adreslerde kategori adının da geçmesi o kategori kelimesinde url de geçen bazı kelimelerle sıralama almanızı sağlayabilir. Bunun için %category%/%postname% şeklinde bir kullanım yapabilirsiniz.
En Popüler Kalıcı Bağlantı Seçimi
Seo açısından url lerin kısa olması önemli görüldüğü için en çok tercih edilen kalıcı bağlantı seçim yollarından biri de sadece yazı başlığını kullanmaktır. En çok tercih edilen teknik budur. (%postname% veya %postname%. html)
Bilinen bu teknikle ilgili size önemli bir ipucu vereceğim. Sizinle aynı yapıyı kullanan ve aynı başlığı seçen diğer bir siteden kendi sitenizi ayırmak için post id sini de kalıcı bağlantınıza eklerseniz aynı başlıklı yazılarda benzersiz url yapınızla bir adım öne geçebilirsiniz.
Seo ve kalıcı bağlantı ilişkisini deneyimleriniz ve akılcı düşüncelerinizle zenginleştirebilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.