Bir metreye kadar uzayabilen, yaprak boyutları 50cm. ile 80 cm. arasında büyüklüğe sahip koyu yeşil yapraklara, sarı renkli çiçeğe sahip ve uzun yıllar boyunca yaşayabilen bir bitki türüdür. Beslenme işini sahip olduğu ana kökten yapmaktadır. Ana kök yumru şeklindedir. Ana kök haricinde ayrıca yan köklere de sahiptir. Türkiye’de pek fazla görülmemektedir.
Kek yapımında, turşu yapımında, fümelerde, yumurtalı yemeklerde kullanımı tercih edilmektedir. Çorbalarda da kullanılmaktadır. Pek çok kişi tarafından hazırlanan sosa tat vermesi amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca zerdeçal boya yapımında, özellikle derilerin ve ipek kumaşların boyanmasında ve kına yakmada sıklıkla kullanılmaktadır. Olgunluğa ulaşmış olan zerdeçal bitkisi, kökleri sökülerek çıkarılır. Üzerindeki toz ve çamurdan ayrıştırmak için güzel bir şekilde yıkanır ve haşlanır. Daha sonra güneşte kurutularak kullanıma hazır hale getirilir.
Zerdeçaldan bahsettikten sonra, şimdi de faydalarından bahsetmek istiyorum:
*Sinirleri uyarır,
*Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur,
*Verem ve benzeri türdeki hastalıkların tedavisinde faydalıdır,
*Astım rahatsızlığına faydası vardır,
*Bronşit rahatsızlığına faydası bulunmaktadır,
*Sinüzit problemini gidermeye yardımcı olmaktadır,
*Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır,
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.