02/12/2014 0:57
Her yıl 11 Nisan günü "Dünya Parkinson hastalığı" günü olarak bilinmektedir. Bir hafta boyunca Parkinson dernekleri hastalıkla ilgili önemli açıklamalar yapmaktadır.

Parkinson hastalığı nedir? Parkinson bir  beyin hastalığıdır . İnsan beyninde belli bölgelerde üretilen dopaminin eksikliği sonucu ortaya çıkan, nörolojik bir hastalıktır . Dopamin;  insanların akıcı ve uyumlu hareket etmesini sağlar. Dopamin beyine gelen bilgilerin sinir hücresine iletilmesiyle vücut dengesini sağlar. Bu hücreler hasar gördüğünde ya da azalma görüldüğünde dopamin salgılayamaz. Beyinde salgılanan dopaminin eksiklik kaynağı hala belirlenememiştir.

Parkinson klinik bulgularla belirlenen bir hastalıktır. Sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan dolayı başta fark edilmez. Genel olarak 50 yaş ve üzerinde görülür. Belirtileri vücutta titreme görülür, hareket yeteneğini kaybetme, kas ağrıları, eğik bir şekilde yürümek, koku duyusunda kayıp, terleme, yutma zorluğu, kısık sesle konuşma gibi belirtileri vardır. Parkinson hastasının hayatını kolaylaştırmak için aile desteği, hastanın inancı ve gayreti önemli bir faktördür. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılabilmesine ya da önlenmesine yönelik henüz bir sonuç bulunamamıştır. Hasta ilaçla tedavi edilir fakat kesin bir sonuca varılamaz, amaç parkinson'un etkilerini azaltmaktır.

Parkinson teşhisi konulan hastanın hayatını kolaylaştıracaklar bazı öneriler: Öncelikli olarak hastalıkla ilgili olumlu düşünün ve doktorunuzla diyalog halinde bulunun. Verilen ilaçları doktorun verdiği saatlerde kullanmaya dikkat edin, her gün yaptığınız aktiviteleri bağımsız yapın. Hastanın hayatını kolaylaştırmak için ev ortamında ki gereksiz eşyaları kaldırarak mümkün olduğunca sade bir ortam oluşturmalısınız. Ayakta durmak yerine oturmayı tercih edin. Zaman zaman sorun yaşayabileceğiniz banyo, küvet ve tuvalet duvarlarında tutunacak barlar bulundurabilirsiniz. Geceleri bulunduğunuz ortamın zeminin aydınlık olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkün mertebe hareketlerinizi daha kontrollü yapabilmek için hareketlerinizi kolaylaştırıcı ortamlar oluşturmalısınız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi