Gerçekte polen alerjisi olan, ancak ilk ortaya çıktığında saman nezlesi diye adlandırıldığı için bu isimle anılmaya devam eden bir hastalık türüdür. Burnun iç yapısının, hapşırma sonucu şişmesi sonucu oluşmaktadır. Saman nezlesi tıp dilinde "alerjik rinit" olarak adlandırılmaktadır.

Hastalık; genellikle erken yaşlarda görülmeye başlamaktadır.  Çok yüksek bir oranda olmasa da anne ve babadan kalıtımsal olarak çocuklara da geçmektedir. Alerjiye neden olan madde; kuru yapraklarda, samanda, kuru otlarda, tohumlarda, toprakta sıkça görülmektedir. Alerjiye neden olan mikroorganizmalar çok soğuk ve çok sıcak hava koşullarına karşı kendini adapte etmiş ve hava sıcaklığından mümkün olduğunca etkilenmemektedir. Alerjisi olan insanların bu polenlerden rahatsız olmadan hareket edebildikleri en uygun hava karlı havalardır, çünkü karlı havalarda alerjiye neden olan polenler, kar altında hapis olduklarından insanlara zarar veremezler. Bu polenlere alerjisi olanlar mümkün olduğunca evlerinde bitki yetiştirmemeli ve evlerinin nemli olmamasını sağlamalılar. Polen alerjisine neden olan organizmaların nedeni ilkbaharda ağaçlar, sonbaharda ise çayırlıklarda ki otlardır.

Burun tıkanıklığı, ardı arkası kesilmeyen burun akıntısı, sürekli bir şekilde hapşırma, burunda kaşıntı, gözlerde kaşıntı, öksürük, baş ağrısı, gırtlakta kaşıntı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Alerjiye neden olan etmenler sadece bitkilerden kaynaklanmamaktadır. Hayvanların özellikle de kediler, köpekler ve atların tüylerinden kaynaklanmaktadır. Arıca mantarlar, kozmetik malzemeler ve ev tozlarından da kaynaklanmaktadır ve dönemsel değil bütün bir yıl boyunca bizleri rahatsız etmektedirler. Bu maddelerden meydana gelen alerjik maddeler özellikle de kışın klimalı olan evlerde ve iş yerlerinde klimaların temizliği yapılmazsa, klimalar çalıştığı anda bulunduğu ortama yayılmaktadırlar. Özellikle gelişen teknoloji, sanayi ortamlarında kullanılan kimyasal malzemelerinin çeşitlenmesi ve bunlardan yayılan maddelerinde çeşitlenmesi ve bu sanayi kuruluşlarından da yayılan kimyasal maddeler de alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Bu kimyasallar insanlarda aşırı duyarlılık oluşturmakta ve bunun sonucunda da doğal polenlere olan alerji şikâyetlerini daha da artırmaktadır.

Saman nezlesinden kurtulabilmek için: Su buharına okaliptüs, papatya, lavanta yağı karıştırılarak, buharı solunduğunda bir nebze olsun alerji rahatlatmaktadır. Bu karışımlar ile banyo yapılabilir veya buhar banyosu yapılabilir.

Saman nezlesinden doktor kontrolünde kurtulmak istiyorsanız: Doktorunuzun önereceği yöntemlerden bir kaçı da Anti-enflamatuvar ilaçlar, nazal steroid spreyler, montelukast, kromolin, nedocromil, tuzlu su, antihistaminikler, dekonjestanlar ve ımmünoterapi tarzı ilaçlar verilerek tedavi süreci desteklenmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi