Göz, göz çukurunda bulunan bilye büyüklüğünde karmaşık bir yapıya sahip olan görme organıdır. Etrafımızda gördüğümüz birçok canlının sahip olduğu, beş duyu organımızdan biri olan göz bildiğiniz üzere görme işleminin gerçekleştirmektedir. Bilim adamlarını hayrete düşürecek kadar karmaşık yapıya sahip olan gözün yapını ana hatlarıyla inceleyelim.

Göz temel olarak 3 tabakadan oluşur: Bunlar dıştan içe doğru; sert tabaka ( göz akı ), damar tabaka ve ağ tabakadır.

1-Sert Tabaka: Göze gelen ışığın ilk kırıldığı yer olan sert tabaka adından da anlaşılacağı gibi gözün iç kısımlarını dışarıdan gelen etkilere karşı korur. Aynı zamanda Kornea’yı ( saydam tabakayı ) oluşturur.

*Kornea: Gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve dış etkilerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğilimli bir dokudur.

2-Damar Tabaka: Vücudumuzun diğer yerleri gibi gözümüzde de damarlar bulunur ve göz bu damarlar sayesinde bulunur. Damar tabaka, bu damarların bulunduğu bölgedir yani aynı zamanda gözü besleyen bölgedir. İri, göz bebeği ve göz merceği de bu tabakanın farklılaşması sonucu oluşur.

*İris: Göze rengini veren, gözün renkli kısmıdır.

*Göz Bebeği: Gözün ortasındaki boşluktur. Sanılanın aksine renkli değildir. Boşluk olduğu için siyah görünür. Göze gelen ışığın miktarını ayarlar. Gelen ışığa göre küçülür ya da büyür.

*Göz Merceği: Göze gelen ışığı kırar ve ters görüntüyü sarı beneğe iletir.

3-Ağ Tabaka: Görme sinirlerinin bulunduğu yerdir.

*Sarı Benek: Ağ tabakanın farklılaşması sonucu oluşur. Göz merceğinden gelen ışınlar buraya düşer ve görüntü ters olarak oluşturulur.

*Kör Nokta: Sarı benek gibi, ağ tabakanın farklılaşması sonucu oluşur. Kör noktada duyu hücresi bulunmaz. Sarı benekten gelen görüntü buradan beyne iletilir. Aynı zamanda görme sinirlerinin çıktığı yer burasıdır.

Göz Kusurları

Gözde oluşan bazı hastalıklar vardır elbet. Bunlar doğuştan da gelebilir, sonradan da olabilir. Göz hastalıklarının bazıları şunlardır; miyop, hipermetrop, astigmat, renk körlüğü vb.

*Miyop: Miyop uzağı görememe kusurudur. Görüntünün sarı beneğin önüne düşmesi sonucu oluşur. Kalın kenarlı mercek kullanılarak görüntü sarı beneğin üzerine düşürülür.

*Hipermetrop: Miyop’un tersine yakını görememe kusurudur. Görüntü sarı beneğin arkasına düşer. İnce kenarlı mercek kullanılarak görüntü sarı beneğin üzerine düşürülür.

*Astigmat: Net görememe kusurudur. Göz merceğinin ve saydam tabakanın yapı bozukluğu sonucunda oluşur ve silindirik mercek kullanılarak düzeltilebilir.

*Renk Körlüğü: Görme merkezinde özel pigmentlerin bulunmaması veya olması gerekenden az bulunması sonucunda canlının çevresindeki renkleri ayırt edememesine yol açar. Buna renk körlüğü denir. Kalıtsal bir hastalıktır ve tedavisi yoktur.

*Katarakt: Göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması, göz merceğinin yoğunlaşmasıdır. İlaç veya gözlük ile tedavi edilemez. Ameliyatla düzeltilebilir bir göz hastalığıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi