Ana Sayfa
İletişim
Yazar Girişi
Arama Yap
:
Kategoriler
Astronomi
Bilgisayar
Bilim
Biyoloji
Coğrafya
Diğerleri
Donanım
Edebiyat
Eğitim
Ekonomi
Etkinlikler
Fizik
Güncel
Hayvanlar Alemi
Hobi
İcadlar
İnternet
Kimdir
Kimya
Mekanlar
Mobilite
Nasıl Çalışır?
Otomobil
Oyun
Popüler Yazılar
Psikoloji
Sağlık
Sanat
Teknoloji
Ürün İnceleme
Yaşam
Yazılım
Radyoaktif Kirliliğin Etkileri Nelerdir?
02/12/2014 0:55
Radyoaktif kirlilik, çok tehlikeli olmakla birlikte günümüzdeki nükleer senaryolar dahilinde büyük bir endişe konusudur. İnsan eliyle ya da doğal olarak, nükleer reaksiyonlar sonucu oluşan radyoaktif yan ürünlerin çevreye veya insanların yerleşim alanlarına yakın dolaylara atılması sonucu radyoaktif kirlilik oluşur.
İnsan ürünü radyoaktif atıkların büyük kısmını nükleer güç ve araştırma istasyonları meydana getirmektedir. Bu tesisler, araştırma ya da enerji (elektrik) üretmek amacıyla nükleer reaksiyonlar (sıklıkla fisyon) oluştururlar. Ağır bir nükleer yakıt atomunun, (örneğin uranyum) nükleer fisyona sokulmasıyla radyoaktiflik taşıyan iki yavru, atık çekirdek meydana gelir. Bu yan ürünler yeniden kullanılamamakta olup, atılmaları gerekir. İşte bu atık yan ürünler radyoaktif kirliliğe sebep olmaktadır. Radyoaktif kirlilik, artan nükleer yakıt kullanımı sebebiyle günümüzde büyük bir endişe konusudur. Nükleer reaksiyonlar sonucu oluşan radyoaktif yan ürünlerin zararlı bileşenleri yeterli titizlikte izole edilmezse hava, su ve toprak kirlenmesine sebep olur. Radyoaktif atıkların çok büyük kısmını nükleer enerji santrallerinde, çeşitli amaçlar için kullanılan nükleer reaktörler meydana getirmektedir.
Radyoaktivite, kararsız (dengesiz) bir atomun rastgele radyasyon saçarak enerji kaybetmesi olayıdır. Bu durum atoma görece daha kararlı bir yapı kazandırmakta olup; radyoaktif ışıma olarak bilinen bu rastgele saçılmalar, atom kararlı (radyoaktif olmayan) bir yapıya ulaşana kadar devam eder. Radyasyonun tehdit olarak görülme sebebi, sıradan bir atomu, elektronunu kopararak iyonize edebilecek kadar güçlü bir enerji taşımasıdır. Eğer iyonize edici radyasyon canlı bir organizmanın vücuduna girerse vücutta bulunan molekülleri kolaylıkla iyonize eder. Bu durum, vücutta hayati fonksiyonu olan bileşenlerle etkileşime girebilecek miktarda serbest radikal oluşumuna sebep olup bu radikaller, bu bölgelerde yeni bileşenler oluşturarak bu hayati fonksiyonları etkisiz hale getirir. Bu da kansere sebep olmaktadır.
Radyoaktif maddelerde üç tip ışınım oluşur:
Alfa Işıması, Beta Işıması ve Gama Işıması. Bu üçü içinde alfa parçacıklarının (helyum atomunda da görülür) etkisi en düşük, gama ışınlarınınki ise en yüksektir. Alfa parçacıkları saf bir kağıdın içinden geçemezken (belli bir mesafe aralığında hava tarafından da durdurulabilir) gama ışınlarından korunmak için kalın bir kurşun kaplama gerekir. Fakat alfa parçacıklarının kazara yutulması, ya da vücuda zerk edilmesi, iç organlarla ve kan gibi hayati vücut sıvılarıyla direkt olarak etkileşime geçebileceği için ölümcül olabilmektedir. Radyasyon sadece vücutla temasa geçtiğinde tehlikelidir. Buna engel olunduğu sürece radyasyonun varlığı zarar vermez.
Radyoaktif Atıkların Olumsuz Etkileri
Çevre Üzerinde
*Radyoaktif maddeler toprağa karıştığında, bu maddeler toprakta yetişen bitkilere geçer. Genetik mutasyona sebep olarak bitkinin normal fonksiyonlarına olumsuz etki eder. Sonuç olarak bazı bitkiler ölür bazıları da zayıf tohumlar üretir. Kirlenmiş bir bitkinin herhangi bir parçasını, özellikle meyvesini yemek çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bitkiler besin zincirinin en alt tabakasında bulunduğu için onların kirlenmesi tüm besin ağında radyoaktif kirlenmeye yol açar. Benzer şekilde radyoaktif atık, bir su kaynağıyla temas ederse, tüm su ürünlerini de zehirleyebilir.
* Kara ve suda oluşan radyoaktif kirlenme insan soyunun tükenmesine bile sebep olabilir. İnsanlar besin zincirinin en üstünde bulunur. Son basamaktaki besinlerde biriken radyoaktif ürünlerin maksimum olacak olması dolayısıyla en büyük zararı insanın görmesi söz konusudur.
İnsanlar Üzerinde
*Radyoaktif kirliliğin insanlara vuruşu hafif düzeyden ölümcül düzeye kadar geniş bir yelpazede çeşitlenebilir. Olumsuz etkinin büyüklüğü radyoaktifliğe maruz kalma süresi ve düzeyine göre değişir. Düşük seviyelerde bölgesel maruz kalma sonucu yüzeysel bir etki oluşur ve cilt tahrişine sebep olur. Uzun süreli fakat düşük yoğunluğa maruz kalma mide bulantısı, kusma, ishal, saç dökülmesi ve deri altı kanamasına bağlı olarak yaralara vs. sebep olabilir.
* Uzun süreli ve yüksek dozda radyasyona maruz kalma ise çok daha ciddi sağlık sorunları yaratır. Radyoaktif ışınlar DNA moleküllerinde kalıcı hasara yol açarak hayati tehlike oluşturabilir. Uzun süreli maruz kalma sonucu vücuttaki moleküllerin büyük bir kısmı iyonize olup serbest radikallere dönüşür. Serbest radikaller, kanser hücreleri ve tümörlerin büyümesini tetikleyen şeylerdir. Ağır radyasyona maruz kalmış insanlar yüksek kanser riski taşır.
* Cilt, kemik iliği, bağırsak ve yumurta hücreleri gibi hızlı bölünen/büyüyen hücreler radyoaktif ışımaya karşı daha da hassas olup cilt kanseri, akciğer kanseri ve troid kanseri, radyasyonun yol açtığı sık görülen kanser tipleridir.
* Genetik mutasyonun etkisi üreme yoluyla gelecek nesillere aktarılır. Diğer deyişle ebeveynler nükleer radyasyona maruz kalmışsa çocukları doğuştan fiziksel ya da zihinsel olarak çeşitli kusurlarla doğabilmektedir. Bu durum trajik şekilde ikincil etkilerin yeni nesillere taşındığı ve yüzlerce çocuğun fiziksel ve zihinsel anormalliklerle doğduğu Hiroşima ve Nagasaki'de kendini göstermiştir (ABD tarafından 1945'te bu iki şehire radyoaktif atom bombası atılması sebebiyle). Japonya'nın geri kalan nüfusuna oranla burada hala (özellikle 65 yaş ve üstü için) yüksek bir kanser oranı ve doğumsal anormallikler mevcuttur.
Radyoaktivite için güvenli bir limit yoktur. Çok küçük miktarlar dahi vücuda olumsuz etki eder ve tehlikeli potansiyellere sahiptir. Bununla birlikte radyoaktivite, çeşitli aygıtlarla tespit edilebildiğinden koruyucu önlemler alınması mümkündür. Genellikle Geiger sayacı, radyoaktivite tespiti için kullanılan güvenilir bir araçtır. [detect. jpg]
Radyoaktivitenin etkileri üç temel yolla engellenebilir:
Zaman: Zehirli alanı mümkün olduğunca çabuk terketmek.
Mesafe: Zehirli alandan mümkün mertebe uzak kalmak. Radyoaktif parçacıkların hasar verici özellikleri vücuda girmeyi mümkün kılan ilk hızlarından ileri gelir. Parçacıklar uzun mesafede hız kaybı yaşar ve böylece etkilerini kaybederler.
Kalkan: Kalkanlar, radyoaktif malzemelerle kaçınılmaz şekilde meşgul olunduğunda kullanılır. Radyasyon kalkanı olarak sıklıkla kurşun malzeme kullanılır.
Atık Yönetimi
Radyoaktif atıkların olumsuz etkileri, doğaya atılmadan önce yeterli süre bekletilirse büyük oranda hatta tamamen yok edilebilir.
Daha önce belirttiğimiz gibi, radyoaktif malzemeler, radyoaktif özellikten kurtulana kadar ışıma yaparlar. Radyoaktif özelliği kaybetmesi için gereken süre boyunca çeşitli radyoaktif oluşumlar sergiler. Bu süre zarfında bu malzemeler izole edilmiş bir ortamda tutulursa doğaya herhangi bir zarar gelmemiş olur.
Yan ürünlerin radyoaktifliğini düşürmek için çeşitli işlemler mümkündür. En çok gelecek vaat eden metodlar camlaştırma (radyoaktif atık ile camlardan karışım oluşturarak çelik konteynırlarda tutma), zararsız hale gelene kadar tekrar tekrar kullanma (şu anda pek mümkün olmasa da üzerinde araştırmalar yapılmaktadır) ve varillere konulup atık havuzlarında bir kaç yıl tutma işlemleridir.
Kategoriler:
Bilim
Yukarı Git »
İlgili Diğer İçerikler
Psikolojide Savunma Mekanizmaları Nelerdir?
Psikososyal Gelişim Kuramı ve Evreleri
Pusulanın İcadı, Pusula Nasıl Çalışır?
Radyasyon Nedir ? Zararları Nelerdir ?
Radyoaktif Kirliliğin Etkileri Nelerdir?
Radyoloji ve Radyoterapi
Radyonun İcadı (Guglielmo Marconi)
Rail Gun Nedir? Nasıl Çalışır?
Refleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır?
Renk Nedir? Nasıl Oluşur?
Yapılan Yorumlar
Henüz kimse yorum yapmamış.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yapın
Adınız:
E-Mail:
Mesajınız:
Doğrulama:
Popüler Sayfalar:
Atmosferdeki Genel Hava Dolaşımı
2417 ziyaret
İşletmelerde Düzen ve Tertibin Önemi ve 5S Tekniği
1064 ziyaret
ASUS W90 Vp-X1: Performans Arayanlara 18.4-inçlik Oyun Canavarı Laptop
883 ziyaret
Tasarım Bebekler Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
777 ziyaret
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Elde Edilir?
7385 ziyaret
Son Ziyaretler:
USB Belleğiniz İçin Ultra Dayanıklı Alüminyum Kasa
Yeni
Göz Kapaklarının İçe Dönmesi(Entropion) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Yeni
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Yeni
ERP Nedir?
1 dakika önce
Hayvanlar Dünyasının Usta Kimyageri: Bezuar Keçisi
1 dakika önce
Hosts Dosyası Nedir?
Ekinoks Nedir?
Vista Transformation Pack 5.5
İntel'in Core 2 Duo E6400'ü %56'lık oc ile fiyat-performans kralı
Avedesk 1.3 Bölüm 1
Samsung'un 32 GB Flash Sürücüsü Görücüye Çıktı
Cubase 4 - Devrimci bir kilometre taşı Müzik prodüksiyon yazılımı.
M-Audio MobilePre USB - USB Beslemeli, Pre-amplifikatörlü USB Ses Kartı
M-Audio, Avid/Digidesign tarafından satın alındı - İki dev birleşti
StrokeIt 9.5
Windows Vista Güncelleştirme Paketi
VW Touran CCS (BiZEL Motorlu Tek Araç)
Avedesk Bölüm2
NanoTeknoloji Nedir?
AMD: Fusion ile CPU ve GPU'yu Birleştiriyor.
Murat Günak kimdir?
Barkod Nedir?
VW Tiguan ( Küçük Touareg )
Java Destekli Telefonlar için 3D Performans ve Kalite Testleri
Cubase 4 - Kontrol Odası (Control Room)
C-Metisse (Citroen'in Yeni Bombası)
MouseIMP Pro
Avedesk Bölüm 3 - Ave Scripter Eklentileri
SSL Nedir? Nasıl Çalışır?
Ürün İncelemesi: Toshiba USB 2.0 1GB Flash Bellek
Ürün incelemesi: Saitek P3000 Wireless PRO Gamepad
Windows Vista Sidebar
Beklenen oyun: Trackmania UNITED çıktı!
H-racer ve Hydrogen Station
VISTA TRANSFORMATION PACK 6.0
Ürün İncelemesi: APC Back-UPS RS 1000VA Kesintisiz Güç kaynağı(KGK)
Pardus Linux 2007 Beta 2
Ekran Kartları Nasıl Çalışır?
AMD FireSTREAM Kartlara Logosunu Verdi
Samsung'tan Dünyanın En İnce Cep Telefonu
Nintendo Wii Haber Kanalı Artık Yayında
Saab Bio Power
Apple iPhone
Yüzyılın icadı: Erke Dönergeci
Hidrojen Kullanan Otomobil Sayısı Her Geçen Gün Artıyor!
Super Mario artık Nintendo Wii ‘de
10.000 Pardus
TecrubeliPilotAraniyor.COM
Mobility Radeon X1900
Vista'nın da çıkmasıyla beraber 4 çekirdekli işlemciler artık standart hale geliyor
Avedesk Eklentilerin Ayarlanması
Dünyanın İlk Boxer Turbo Dizel Motoru
Ford Mustang Giugiaro Konsept
Dizüstü Canavarı: Monster T2-Rex T72M575U1
Kuantum Bilgisayarlar Geliyor
ATI Catalyst 7.2 Sürücüleri Çıktı!
Microsoft Virtual PC 2007
Yüzyılın yarış oyunu: Test Drive Unlimited!
Kuantum Bilgisayarlar
Vista üzerinde IIS 7.0 Kurulumu
Video oyunları çocukları zayıflatıyor
MSN alternatifi, kullanıcıların yeni gözdesi: Trillian
Yahoo Messenger Vista !
Toshiba'dan 51 GB HD DVD
Corel WordPerfect Lightning' in halka açık beta sürümünü yayımlıyor!
HP iPAQ Voice Messenger 510 ; Ses tanıma, Wi-Fi, Windows Mobile 6.0 hepsi bir arada
F1'e geri sayım…
Casper, dört çekirdekli Intel CoreTM 2 Quad Q6600 işlemciye sahip yeni modelini pazara sundu.
Far Cry'ın devam oyunu, muhteşem grafikleriyle: Crysis
Değişen İklim Değil,Enerji Olsun!..
Küresel Isınmanın Nedenleri? Sebepleri?
IBM Dünya'nın En Güçlü Bilgisayarını Geliştriyor
Yod'm 3D
Hard Disk Pazarının Kralı: Seagate
Oyunlar yeni bir boyut kazandı: TrackIR!
Vista Aero Reloaded
Elbit Systems VIPeR "avcı-katil" robotu çıkarıyor
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm2
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm1
Yahoo'dan Sınırsız Email Kapasitesi
Adobe'den Ücretsiz PDF Oluşturma Hizmeti
AeroClear Glass for Vista Theme
Türk insanına has Google Logoları…
Google Spreadsheets
Ati HD2900XT, Nvidia 8800GTX'a Karşı: Crysis Demo ve 3DMark06 Testleri
NuSphere PhpED IDE
Vista'da Farklı Temalar Kullanmak
İTÜRO
768MB 8800GTX, 512MB ATI HD 2900XT, 640MB 8800GTS Oyun ve 3DMark06 Testleri
Mucitlerimiz Gün Işığına Çıkıyor
Hovercraft: Sınır Tanımayan Araç
Free Loader güneş pili
Vestel, Tamamen Türk Yapımı Yakıt Pili Üretti
İTÜ Robot Olimiyatları
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Kuzey Işıkları'nın Dansı
Adobe CS3 ile Mac'te, Daha Fazla Şey Yapın
Güneş Enerjisi Nedir?
Motorlarda Yanma Odaları ve Özellikleri
Motorlarda Piston Tipleri ve Kullanılan Malzemeler
Hidrojen Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır?
Colin McRae: DIRT
Geleceğin Yakıtı, Hidrojen Nedir?
Crysis'in sahne tasarımlarına bir göz atalım
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Elde Edilir?