02/12/2014 0:54
Tamamen mükemmel bir sauna ayrımı yapılamasa da, kuru ve ıslak olmak üzere birçok kez birbirlerinden ayırt edilmiştir. Bazen ise modern ve klasik olmak üzere sınıflandırma yapılmıştır. Yine de, sauna çeşitlerini mükemmel bir şekilde ayırt etmenin bir şekli yoktur. Aynı zamanda bir sauna şekli birden fazla sauna çeşidine uyabilir. Aşağıda birçok sauna çeşidinin ne anlama geldiğini ve açıklamasını yapacağız.

-Ahşap Sauna : Hemen hemen bütün saunalar ahşap malzemeler kullanılarak yapılır. Daha doğal bir his ve ortam yaratmak için idealdirler. Bazen ahşap saunaların içinde sıcaklık o kadar çok yükselir ki, ahşap oturaklara veya sandalyelere oturmak imkansız hale gelir. Bu durumda yapılması gereken bir havlu örtüp öyle oturmaktır.

-Islak Sauna : Islak saunalar ile buhar odaları birbirine karıştırılmamalıdır. Neredeyse bütün saunalarda ısı kaynağının üzerinde volkanik taşlar bulunur. Bu taşların üzerine su atılmasıyla çok yüksek sıcaklıkta buhar elde edilir. Bu buhar sauna duvarları tarafından emilerek yok olur.

-Kuru Sauna : Kuru saunalarda nem bulunmaz. Bu gerçek sauna kullanma yöntemidir. Bu saunanın amacı, terlediğiniz zaman havada nem olmadığı için terinizin vücudunuzu hızlı bir şekilde terk ederek serinleme etkisi yaratmasıdır.

-Geleneksel Sauna : Bu saunalar modern saunalardan çok daha farklıdır. Elektrik sobası yada odun sobasıyla ısıtılıp, üst kısımlarında volkanik taşlar bulunur. Kuru yada nemli olabilirler.

-Modern Sauna : Geleneksel olarak volkanik taşlar odanın ısıtılmasında kullanılır. Ama modern saunalarda infrared teknolojisi kullanılarak vücut ısıtılır. Modern saunalar iki çeşittir :

- Infrared Lambalı Sauna : Bu saunalarda akkor hale gelmiş infrared ısıtma lambaları kullanılır. Bu lambalar infrared ışınlar göndererek vücudun ısınmasına neden olur.

-Uzak Infrared Sauna : Bu tip saunalar gittikçe daha da popüler hale gelmektedir. İçlerinde bulunan seramik yada metalik elementler sayesinde infrared ışınlar göndererek ısıtırlar. Bu sauna türü daha çok selülit problemi olanlara tavsiye edilir.

-Fin / İsveç Saunaları : Kuru tip saunalar arasında yer alır ve aşırı sıcak, kuru, nefes alınması zor saunalardır. Bu saunaların bir haftadan fazla kullanılması tavsiye edilmez. Aynı zamanda bu saunayı yeni kullananlar bir seansta 10 dakikadan fazla durmamalıdırlar.

-Rusya Buhar Saunası : Bu saunlar buhar odalarıyla aynıdır. Tek farkları sıcaklık çok daha fazladır ve nem çok azdır. Bu saunayı kullandıktan sonra serinlemek için havuz yada vücut kar ile ovulur.

-Bitkisel Saunalar : Nemli saunalar için bazı aromalar kullanılır. Sauna ortamına aroma katılır ve genellikle aroma terapilerinde kullanılır.

-Fıçı Sauna : Bu sauna çeşidinde sadece boyunun alt kısmı ısıtılır. Genellikle sıcaklık 60 -80 derece arasındadır. Bir seans 10-20 dakika arasında değişir.

-Ev Saunaları : Ev içinde kurulabilen birçok küçük tipte sauna bulunmaktadır. Bunlar fıçı saunalarına benzemektedir. Tek farkları evlerin içine kurulabilmeleridir.

Ne çeşit sauna kullandığınızın bir önemi yoktur, tabii ki güvenlik uygulamalarına uyduğunuz sürece. Her seans arasında bol miktarda su içilmelidir. Vücudun sıvı kaybını dengelemek için mutlaka uyulması gereken bir kuraldır. Her seansta 20 dakikadan fazla durulmamalıdır. Eğer sıcaklık çok fazla gelirse ve nefes almak zorlaşırsa, derhal saunadan çıkılıp ara verilmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi