Texas Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen "electroactive polymers" yapılar sayesinde tıpta kullanılmakta olan robot kas'ların sayısız avantajlarına yenilerini ekliyor. Yeni robot kaslar çapının %220 oranında esneyip tekrar ilk haline gelebiliyor. Yani tamamen esnek aralığı içerisinde bu denli geniş bir spektrumda hareket kabiliyeti sağlıyor. Bunu yapmak içinse sadece ufak bir elektrik gerilimine ihtiyaç duyuyor. Voltaj verildiğinde %220 oranında genişleyen robot kas, üzerinden gerilim kaldırıldığında birkaç milisaniye içerisinde ilk haline geri dönüyor. Canlıların yapısındaki kaslarla aynı mantıkla çalışan bu robot kaslar sadece tıp alanında değil, terminatör filmlerinden aşina olduğumuz robotun üzerine kaplanabilecek kaslı doku sayesinde harekete destek olabilecek özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Bu kasların doku halinde yerleştirilmesiyle, gerçek insanlara benzeyen ve onlar gibi doğal hareketler yapabilen robotlar üretmek mümkün olabilecek.

Bu kası tarif ederken "çelikten daha güçlü ve elmastan daha sert" ifadeleri bile yetersiz kalıyor, şayet inanılmaz bir başarıma sahip kaslar -196 °C ile 1538 °C sıcaklıklar arasında da çalışabiliyor. Bu da ileride kullanılması planlanan robotların iç yapılarından kaynaklanan zorluklardan doğan çalışma koşulları düşünüldüğünde onu çok avantajlı bir konuma çıkartıyor. İlaveten bunun insanların içerisinde bulunduğu zor çalışma şartları için de yararlı olması muhtemel.   Buna bir örnek vermek gerekirse; bir motor bloğu için yapılan alüminyum-çelik alaşımı yaklaşık 1400 °C 'de tamamen sıvı hale gelecek kadar karıştırıldıktan sonra kalıba dökülür. Döküm tesislerinde kullanılabilecek bu robotlar sayesinde insanların her an ölümle burun buruna yaşaması engellenebilir. Buna benzer olarak nükleer santraller, madencilik, demir-çelik sanayisi ve cam fabrikalarındaki gibi birçok zorlu etmen altında çalışması gereken insanların hayat riski, aynı kendileri gibi hareket edebilen robotlar kullanılarak sıfıra indirilebilir.

Burada benim aklıma gelen birkaç soru var, canlıların kasları belli bir uyarıya sürekli aynı gerilimde maruz kalırlarsa "kramp" dediğimiz olay gerçekleşir. Acaba bu kaslarda kramp olayı var mı? Bir diğeri ise, canlılarda bulunan inanılmaz kas kuvveti bu yapay kaslarla da üretilebilecek mi?

Robot kasın yapısını gösteren bir video:

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi